“Zee” van rupsen

COLUMN

WIJK AAN ZEE – Rupsen, overal rupsen. In de duinen wemelt het van deze kruipdiertjes. 

RUPS1
Op de achtergrond nog twee waaghalzen    Foto’s : © Dirk-Jan Prins

Vele honderdduizenden zoeken een plekje waar zij straks stilletjes zichzelf kunnen ophangen om vervolgens een prachtige vlinder te worden.

Helaas worden er op de voet en fietspaden duizenden van deze diertjes vroegtijdig tot vloerkleedjes gewalst. Want zij lijken het heen en weer te hebben en haast niet te ontwijken. Zoveel zijn het er.

Als de rups op de foto boven, met gevaar voor eigen leven, het fietspad over is, bedenkt hij zich. Alsof hij opeens kronkelt van trotsheid de overkant te hebben gehaald. De voorkant van het lijfje komt los van de grond en met een niet sierlijke zwaai, een soort Roy Donders trek om zijn haar goed te gooien, gooit deze rups zijn kop in de richting waar hij vandaan gekomen is. “Zo ik heb het geflikt, ga het gewoon nog eens proberen”, moet hij bij zichzelf denken. Had ik maar “rupsbanden”, zou het een stuk sneller gaan. Opvallend is dat de meeste rupsen in de duinen dit jaar de Borstelrupsvlinder (Lymantrijnae) zijn.

op paal
Borstelrupsvlinder

De vlinder die uit deze rups komt is de Donsvlinder ook wel de (Euproctis Similis). Waarom hij als vlinder weer een andere Latijnse naam heeft, is mij volstrekt onduidelijk. Als rups is het al haast niet uit te spreken.

Wikipedia kopt, de Donsvlinders of Borstelrupsvlinders is onder-familie van de familie van de Spinner-uilen, met ongeveer 2500 bekende soorten in alle delen van de wereld. Meer een nachtvlinder of nacht-uiltje dus. 

donsvlinder

Het diertjes heeft veel weg van een grote mot. Deze zomer dan ook maar niet zeggen, als jullie een mot aan zien komen, “wat mot je?”, het zou zomaar de Donsvlinder kunnen zijn uit jullie eigen duinen. Wees er trots op, dat er ondanks alle gevaren, zoveel vlinders jullie gaan bezoeken. Overigens was de hoofdrolspeler op de foto ook behoorlijk de klos. Net begonnen aan zijn zoveelste overtocht en zoef, weg was de rups. Bengelend in de snavel van een Vlaamse Gaai.

Zo zie je maar dat overmoedig worden nooit goed is. Zelfs niet voor een rups!

2010a
Dirk-Jan Prins

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz