Zeer grote brand

NIEUWS

BEVERWIJK – Deze opschaling van groot naar zeer grote brand werd gegeven om 2.35 uur in de nacht

Het pand aan de Breestraat werd in eerste instantie bestreden vanaf de Koningstraat. Velen korpsen uit de weide omgeving waren aanwezig.

Zo waren er korpsen uit Uitgeest, Badhoevedorp, Heemskerk, Lisserbroek, Rijsenhout, Halfweg/Zwanenburg, IJmuiden, Haarlem west, Kennemerland, Velsen, Amsterdam Amstelland, Amstelveen, Ouderkerk en natuurlijk uit Beverwijk oost en west.

Het bevreemd de brandweer dat de brand van de ochtend, zoals nu laat aanzien, niets te maken heeft met de brand die rond middernacht uitbrak. Er is wel één overeenkomst, beide ontstonden op de eerste verdieping. Er zal daarom nog veel onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van beide branden. Elke lezing over oorzaken is op dit moment nog speculatie.

Het heeft de brandweer veel moeite gekost om te ontdekken waar de precieze haard was. De mannen en vrouwen van de brandweer waren met speciale hittezoekers uitgerust. Ook dit werd bemoeilijkt omdat de rookontwikkeling zo onvoorstelbaar groot was, dat zij alles op de tast moesten doen. Dit werd nog eens extra bemoeilijkt door alle goederen en stellingen, waar met regelmaat een aanvaring mee was. Uiteindelijk werd de haard gevonden. Deze strekte zich uit over een oppervlakte van zo’n 25 vierkante meter.

In afwachting op wat er verder zou gebeuren, werden korpsen opgesteld op de Halve Maan en op het Stationsplein. Nadat het sein zeer grote brand werd gegeven, werden ook deze manschappen ingezet.


Na velen uren de aanval te hebben ingezet vanaf de Koningsstraat, werd later gekozen om ook een aanval via de Breestraat in te zetten.


Brandweerlieden die binnen waren en een stelling tegenkwamen, geven in het zand uitleg hoe de aflossing moet lopen.


De intense hitte en de enorme rookontwikkeling vergde veel voor de brandweerlieden. Bij aflossing staan de mannen na te stomen.


Of dit toch wel gedateerde pand als verloren kan worden beschouwd, is op dit moment nog volstrekt onduidelijk. Er is zeer veel bluswater gebruikt en de schade in het pand is enorm. Het ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen dat de Hema weer snel haar deuren zal open voor het publiek.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz