Zoek de verschillen

NIEUWS

JHBS_2

BEVERWIJK – Jacqueline Hoogenboomstraat. Een straat ergens in Beverwijk. Eigenlijk is het meer een hofje. Wie een onderzoekje doet naar de herkomst van deze straatnaam, loopt al snel tegen een muur. Er is zeer weinig bekend over deze dame. Wie was deze Jeanne Jacqueline Hoogenboom? Toch moet iemand, zoals deze Jacqueline, iets hebben betekend. Er wordt niet zomaar een straat naar een persoon benoemd.

Een bewoner aan het hofje kan vertellen dat Jacqueline werkzaam was bij het Rode Kruis Ziekenhuis. Met dit gegeven kan er verder worden gezocht. Hij kan dit met stelligheid beweren, aangezien hij haar zelf als arts heeft gehad. Zij was namelijk, heel wat jaartjes geleden, een zeer gewaardeerd kinderarts. Wat haar nog meer bijzonder maakte, zij was de eerste vrouwelijke specialist in Nederland. En dit was inderdaad een hele prestatie en onconventioneel voor die tijd, om als vrouwelijke specialist door het leven te gaan. Want wij praten nu al snel over een slordige 70 jaar geleden dat zij specialist werd.

Niets was haar te veel. Zo ging zij, indien nodig, met haar fiets de wijk in om haar patiëntjes te bezoeken. Een kleine dame, drie turven hoog, maar stevig met beide benen op de grond. In 1974 komt zij, op 67 jarige leeftijd, in Voorschoten te overlijden.

JHBS_1

Terecht dat er een straat naar deze dame is benoemd. Maar als wij zo trotst op onze heldin zijn en haar een eigen straat hebben geven waar haar naam aan verbonden mag zijn, zou het dan niet van respect getuigen als dan eerst gekeken zou worden of haar naam goed gespeld is, alvorens de borden aan de lantaarnpalen te bevestigen?

 


HTML Comment Box is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz