Zondag 2 juni Publieksdag

NIEUWS
Foto: Dirk-Jan Prins

IJmuiden – Op zondag 2 juni is het Forteiland IJmuiden weer geopend voor bezoekers.

Onder begeleiding van deskundige gidsen kunnen zij een interessante, boeiende en leerzame wandeling maken in en rond dit grote pantserfort, dat in 1888 in gebruik is genomen als onderdeel van de zogeheten ‘Stelling van Amsterdam’.

Maar ook kunnen zij een bezoek brengen aan diverse bunkers uit de bezettingstijd, waarvan er een, de 644, als wapenmuseum is ingericht.

Kleine Mantelmeeuw

Door de rust op het eiland en de ligging pal aan zee is het Forteiland van oudsher een geliefde broedplaats voor de Kleine Mantelmeeuw. Om de broedende meeuwen niet te storen wordt vanaf begin april de westzijde van het eiland met linten afgebakend. Dit gedeelte is dan niet toegankelijk voor het publiek. Maar vogelliefhebbers kunnen genieten. Van achter de afzetting kunnen zij de broedplaats, waar honderden meeuwen inmiddels een plekje hebben gevonden, bekijken. Boven op de helibunker zijn deskundige leden van de meeuwenwerkgroep aanwezig die geïnteresseerde bezoekers alles over het broedgedrag en het ringen van

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het  ms ‘Koningin Emma’ vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden hier zijn om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland gaat de boot terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur.

Foto: Dirk-Jan Prins

Bezoekers worden op het eiland gedurende ca. 1,5 uur in groepjes in en rond het Fort rondgeleid door ervaren gidsen. Na de rondleiding kan men op eigen gelegenheid nogmaals het eiland verkennen, of in de Koepelzaal van het fort, of op het naastgelegen buitenterras, genieten van een hapje en een drankje. Men is vrij om op het eiland te verblijven totdat de laatste boot weer vertrekt. Er kan helaas niet worden gepind. Er wordt op gewezen  dat niet alle ruimten in het fort of de bunkers voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor de overtocht heen en terug, inclusief rondleiding, kosten € 12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf besteld worden via internet of telefonisch: 0255 – 511676. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz