Zwarte Sint en Zwarte Piet

COLUMN

Wat een nare man is die Sinterklaas of sint Nicolaas eigenlijk. Ik mag die man niet, zei Toon Hermans al.

Iedereen denkt maar dat deze blanke man met zijn pieten discriminerend is. En dan te bedenken dat hij helemaal niet blank was. Welnee! Hij heeft stiekem altijd gedaan alsof hij blank was om zo de blanken de schuld te kunnen geven van discriminatie. Hij komt helemaal niet uit Spanje. Hij komt helemaal niet uit Myra. Ja, hij was daar ooit wel bisschop, maar rond het jaar 280 is hij in de havenstad Patara, vlakbij Antalya in Turkije, geboren. Dus niet alleen de tulpen, maar hij komt ook uit Turkije. Volgens overlevering was hij bisschop van Myra zo rond 320 – 325. Dus in de eerste helft van de 4e eeuw. Een mediterraans donker uiterlijk met donkere hulpjes. Dat waren zijn twee secretarissen.

sint in myra
Hier kan je toch duidelijk zien dat er een mediterraans uiterlijk in zit. En niet op de kleur van de steen letten.

Dit is het officiële standbeeld van de sint in Myra

Jij zou kunnen denken dat de Sint, in zijn geboortestreek als wonderdoener en groot kindervriend, wel op een voetstuk zou staan. Dat is ook zo. Maar niet als bisschop! Of hij inderdaad een kindervriend was, weten wij niet eens zeker. Alle verhalen over hoe goed hij was, zijn pas om de hoek komen kijken toen de resten van zijn lichaam door zeerovers naar de Italiaanse stad Bari waren gebracht. De gestolen beenderen werden in Bari tentoon gesteld. En dan! Ja dan duiken er opeens tal van verhalen op dat Sint-Nicolaas bij leven héél veel hemelse wonderen zou hebben verricht en een enorme kindervriend was. Dit blijkt niets anders dan een lokmiddel voor vele tienduizenden pelgrims. Deze verzinsels legden voor Bali geen windeieren. Het stadje vaart er dan ook behoorlijk wel bij.

De plaats Bari behoorde destijds tot het Spaanse rijk en om die reden is de Nicolaas, zoals wij hem kennen, altijd Spanjaard gebleven. Eigenlijk was dit hele gebied in die tijd het Romijnse rijk. Vreemd genoeg wordt Sinterklaas door zijn eigen dorpsgenoten geëerd als?….de Kerstman. ‘Noël Baba’ ofwel “vadertje Kerst” zeiden zij in het vroegere Myra, als zij het over Sint Nicolaas hadden. De Turken zijn nu overigens druk bezig de resten van hem weer in Turkije te krijgen. Zij hebben het een beetje gehad met Bari.

Dus, dame van de Verenigde Naties en alle andere actievoerders die Zwarte Piet weg willen hebben, jullie zitten er echt faliekant naast. Jullie zitten op een compleet dwaalspoor. Laat zwarte piet maar lekker voor wat het is. Stel alleen de huidskleur van Dhr Nicolaas nog even bij naar een behoorlijk donkere tint. Dhr Nicolaas? Jazeker, hij is al vanaf 1970 helemaal geen sint meer. De kerk heeft hem deze status afgenomen omdat deze zelfde kerk niet meer in zijn heiligheid kon geloven. Dus waarom maken jullie jezelf  in hemelsnaam allemaal zo druk? Wat een woordkeus eigenlijk, in hemelsnaam!

Indien iemand nu echt wilt weten wat voor man deze Nicolaas was, kan het verhaal lezen over hem zoals de Grieken hem zien. Maar mochten jullie dit lezen, niet doorvertellen aan de kindertjes. Omdat de kerk niet meer in zijn heiligheid wil en kan geloven, de kinderen doen dit nog wel. En dan willen zij niet graag horen wat een lompe bisschop hij eigenlijk was.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz