55 jaar De Bintangs

NIEUWS
Bintangs Persfoto
Tekst & Foto: Bos Media Services

BEVERWIJK – Het is dit jaar 55 jaar geleden dat de band De Bintangs werd opgericht.

Bovendien is het precies 50 jaar geleden dat de eerste single van de Beverwijkse band werd uitgebracht. Om aan deze noemenswaardige feiten extra aandacht te schenken, heeft Ab Jenema, maker van het radioprogramma De Kennemer Muziekfabriek, een samenwerking gezocht met fotografiecentrum ISOO.nu aan het Stationsplein 46. Het resultaat is een unieke expositie over 55 jaar De Bintangs, die later dit jaar zal worden geopend.

Ook komt er een Bintangs Top 55, waarvoor grondlegger en voorman Frank Kraaijeveld zelf het voorbereidende werk deed. De Bintangs (de naam van de band is aan het Indonesische woord voor ‘ster’ ontleend) is één van de oudste nog spelende bands van Nederland. In de loop der jaren kende de band diverse wisselingen in de bezetting, maar zanger/gitarist Frank Kraaijeveld was er vrijwel altijd bij. Alleen in de periode van 1972 tot 1974 maakte hij geen deel uit van De Bintangs. Toen hij onlangs door Ab Jenema werd benaderd met het voorstel voor een Bintangs Top 55, was hij direct enthousiast. Zo enthousiast zelfs, dat hij direct aan de slag ging en uit het meer dan 200 songs tellende repertoire van de band een selectie maakte. Hij koos 101 songs uit, waarop later dit jaar gestemd kan worden. Verwacht wordt dat veel muziekliefhebbers uit de IJmond, maar wellicht ook van ver daarbuiten, hun stem zullen uitbrengen door hun tien favoriete songs uit de lijst te kiezen. Op basis van die stemmen zal de uiteindelijke Bintangs Top 55 worden samengesteld. De lijst zal op zaterdag 29 oktober 2016 worden uitgezonden in een extra lange aflevering van De Kennemer Muziekfabriek bij Radio Beverwijk. Aan dit programma zal medewerking worden verleend door Frank Koning en Henk Tijbosch, twee muziekkenners uit de IJmond die veel affiniteit hebben met het werk van De Bintangs.

De datum van uitzending is tevens de startdatum voor een bijzondere expositie over 55 jaar De Bintangs. Frank Kraaijeveld is ook hierover zeer enthousiast. In de loop der jaren heeft zijn zoon Remco veel foto’s gemaakt bij optredens van de bands, een deel hiervan zal worden geëxposeerd. Het gaat om uniek fotomateriaal, dat tot nu toe voor velen onbekend is gebleven. Ook zullen er tijdschriften, boeken en relikwieën uit het 55-jarig bestaan van de Beverwijkse band te zien zijn. Om deze expositie mogelijk te maken is contact gezocht met fotografiecentrum ISOO.nu en daar werd direct medewerking toegezegd aan dit bijzondere project. De expositie zal in het fotografiecentrum worden ingericht en op de openingsdag zullen de bandleden zelf aanwezig zijn om een akoestisch optreden te verzorgen. Ook oud-leden van de band zijn uitgenodigd om dit bijzondere moment bij te wonen. Het belooft een ware happening te worden voor de echte (rock)muziekliefhebbers. Mensen die zelf beschikken over exclusief materiaal van De Bintangs kunnen zich melden bij Ab Jenema, wellicht kunnen zij een waardevolle bijdrage leveren aan deze bijzondere expositie. Zelf zal hij uit eigen collectie ook een aantal zaken exposeren die gerelateerd zijn aan De Bintangs.

Over de Kennemer Muziekfabriek De Kennemer Muziekfabriek is hét platform voor muziek uit de regio Kennemerland. Het radioprogramma wordt uitgezonden op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 14:00 uur bij Radio Beverwijk. Muzikanten uit de regio kunnen hun opnames via mail toesturen en zich zo aan het luisterpubliek presenteren. Regelmatig zijn er bands te gast in de studio voor een live optreden. Radio Beverwijk is te ontvangen via 104.5 FM op de kabel (gemeente Beverwijk) en via 105.4 FM in de ether (regio IJmond), maar ook via Internet is de zender te beluisteren.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz