Beverwijk gaat voor afvaldumpvrij

NIEUWS

 


BEVERWIJK – Donderdag 8 november geeft wethouder Hanneke Niele het startsein voor het project Beverwijk Afvaldumpvrij.

Van november tot en met april zet de gemeente, samen met haar partners HVC, WOONopMAAT en PréWonen, diverse acties in om de dumping naast ondergrondse containers in Beverwijk uit te bannen. Schone containerplekken zorgen voor een prettig straatbeeld, straten waarin je graag thuiskomt.

Iedere week, van maandag tot en met zaterdag, gaat een opruimteam – bestaande uit HVC medewerkers, handhavers en afvalcoaches – de wijken in om gedumpt afval op te ruimen. De HVC medewerkers ruimen het gedumpt afval op, de handhavers sporen degenen die dumpen op en delen boetes uit en de afvalcoaches geven informatie aan bewoners over de manier van afval aanbieden. Door het opruimen beloont de gemeente de mensen die afval netjes wegbrengen met een schone straat. Degenen die dumpen lopen de kans een boete te krijgen.

Naast de opruimactie gaat de gemeente in samenwerking met HVC, WOONopMAAT en PréWonen onderzoeken of er containers zijn die verplaatst moeten worden naar minder anonieme plekken. Ook wordt bekeken of er containers zijn waar een plantvak bij kan. Het tegelplateau rondom de container wordt daardoor kleiner en de ruimte om te dumpen ook. En natuurlijk gaat de gemeente in gesprek met bewoners over de wensen en ideeën die zij hebben om afvaldumping te kunnen verminderen.

In oktober is een nulmeting gedaan, zodat duidelijk is hoeveel er aan dumping naast de containers is. Er is een lijst met circa 40 hotspots opgesteld. Dat zijn de containers waar vaak afval naast staat. De maanden november 2018 tot en met april 2019 zijn proefmaanden waarin alle acties ingezet worden. Rond september 2019 beslist de gemeenteraad op basis van een evaluatie over een mogelijk vervolg.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz