‘Beverwijkse vergezichten’

NIEUWS

BEVERWIJK – In Beverwijk krijgen dichters en fotografen de kans om mee te doen met jaarlijkse verkiezingen voor stadsdichter of stadsfotograaf.

Esther van Aalderen Pilotenbuurt

In andere gemeenten in Noord-Holland kom je deze combinatie zelden tegen. Alkmaar heeft een stadsdichter, net  als Amsterdam in Den Helder. En Edam heeft bijvoorbeeld een stadsfotograaf. De gemeente Beverwijk is er dan ook trots dat deze stad en inwoners zowel in woord als in beeld wordt belicht. Vaak gebeurt dat achter de schermen. Vandaar dat de gemeente nu dichter en fotograaf gul in het volle daglicht wil plaatsen.

Van 8 november 2019 tot en met 2 januari 2020 kan iedereen het stadhuis inlopen om de expositie ‘Beverwijkse vergezichten’ te bewonderen. Met foto’s van stadsfotograaf Esther van Aalderen en gedichten van Isa van Klaveren met illustraties van Wies Tesselaar.

Stadsfotograaf Esther van Aalderen was dit jaar de evenknie van de stadsdichter. Met haar fototoestel op zak trok zij het hele jaar door de Wijk om de tien stadswijken vast te leggen. Zij maakte een prachtige serie van het centrum en de Breestraat tot aan de Pilotenbuurt en de Broekpolder. Esther weet nieuwe kanten van Beverwijk bloot te leggen.

Afgelopen jaar was Isa van Klaveren stadsdichter, de jongste ooit van achttien jaar Stadsdichter Beverwijk. De 25-jarige inwoonster gaf op eigen persoonlijke wijze invulling aan het stadsdichterschap. Zij schreef bovendien niet alleen in opdracht van de stichting en de gemeente Beverwijk, maar ontving regelmatig verzoeken van maatschappelijke organisaties waaronder het 4/5 mei comité. Isa van Klaveren vroeg illustrator Wies Tesselaar om bij elk stadsgedicht een tekening te maken. Straks zijn in het gemeentehuis zowel de gedichten als de illustraties te zien. Herkenbaar, maar fris en nieuw, zo oogt de Wijk in hun ogen.

Al sinds 2001 organiseert de stichting Kunst & Cultuur Beverwijk de verkiezingen voor de stadsdichter. Ieder jaar stelt een onafhankelijke jury weer een nieuwe dichter aan. Vanaf 2009 organiseert dezelfde stichting samen met ISOO.nu, het fotografiecentrum in Beverwijk, de jaarlijkse verkiezing van de stadsfotograaf. Meer informatie Meer informatie www.kunstencultuurbeverwijk.nl en www.isoo.nu.

U bent van harte welkom om de expositie ‘Beverwijkse vergezichten’ te bekijken tijdens openingsuren in de publiekshal van het stadhuis, Stationsplein 48 in Beverwijk.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz