Bij lezing over villa Uijtwijck komt vervalsing foto Schuitfontein boven water

NIEUWS


BEVERWIJK – Geschiedvervalsing gebeurt door de eeuwen heen.

Ook met foto’s wordt heel wat gerommeld; toen en nu. Het komt ter sprake in een verhaal van amateurhistoricus Jan van der Linden, die dit ontdekte toen hij bezig was met een verhaal over de villa Uijtwijck.

Het fraaie oude pand aan de Prins Bernhardlaan wordt wel de parel van het Beverwijkse villapark genoemd. Van der Linden houdt er donderdag 17 oktober een lezing over in het Huis van de Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a; aanvang 19:30u. ”De ‘schoonheid van Beverwijk’ komt nogal eens negatief ter sprake. Dat is jammer. En natuurlijk, het stadsbeeld is niet altijd ten goede veranderd. Toch zijn er mooie punten, maar je moet ze willen zien”, aldus Van der Linden.

Een van die pareltjes noemt hij Uijtwijck. Onlangs kreeg Museum Kennemerland een schilderij van de villa. Dat was voor de bekende amateurhistoricus reden om in de geschiedenis te duiken. Hij dacht er ‘een A4-tje’ voor nodig te hebben, ‘maar kwam bedrogen uit’. Van der Linden ontdekte diverse zaken. Zo bestonden er over de naam Uijtwijck diverse lezingen, die door hem allemaal naar de prullenbak worden verwezen. De bouw van de villa bleek de basis voor een villawijk. De landelijke bekende tuinarchitect, Leonard Springer, heeft zich ermee bemoeid.

In het verhaal van Van der Linden komt de Dokter Schuitfontein voor en ook die geschiedenis moest herzien. Vooral na een ontdekking door de leden van de fotowerkgroep van museum. Het bleek dat er tijdens de onthulling van de fontein in 1912 aan geschiedvervalsing was gedaan. Foto’s veranderen (fotoshoppen) is dus niks nieuws, dit gebeurde aan het begin van de vorige eeuw al in Beverwijk. Nog voor de Eerste Wereldoorlog dus.

HGMK-leden hebben gratis toegang tot de lezing op 17 oktober, anders kost het 5 euro entree. Aanvang 20u, zaal open van 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland aan de Zeestraat in Beverwijk).


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz