Bloedje mooi

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Als jij in de nacht van 27 op 28 september laat opblijft, is het mogelijk om een totale maansverduistering mee te maken.

blodmaane_forside
Blodmane Forside

Amateurastronomen kunnen hun hart ophalen, maar voor wetenschappers heeft de zogeheten bloedmaan een belangrijke toegevoegde waarde. Een internationaal onderzoeksteam gebruikt de maansverduistering als een soort generale repetitie voor het vinden van leven op exoplaneten planeten die om andere sterren dan de zon draaien. Of het hun dit keer gaat lukken om leven te vinden is nog maar net de vraag. Maar zij blijven het proberen. Een maansverduistering kan namelijk aan het licht brengen welke stoffen en deeltjes de atmosfeer van exoplaneten bevat.

Enkele bijzondere verhalen uit de oudheid over deze bijzondere verschijning is wel op zijn plaats. Want de bloedmaan heeft de mensen eeuwenlang de stuipen op het lijf gejaagd. Volgens de Inca’s werd de maan bloedrood wanneer een jaguar de maan aanviel en zijn tanden in de maan zette. Maar de gulzige kat had niet genoeg aan de maan. De mythe wilde dat hij naar de aarde zou komen om alle mensen en dieren te verzwelgen. Om het roofdier weg te jagen maakten de Inca’s lawaai. Met geheven speren schreeuwden zij naar de hemel en zij sloegen hun honden om deze aan het janken en blaffen te krijgen.

Zo is er ook een verhaal bekend over Columbus. In 1503 lijdt Columbus schipbreuk op het eiland Santiago, het huidige Jamaica. Op een gegeven moment zijn de eilandbewoners het spuugzat om de schipbreukelingen op hun wenken te bedienen. Columbus kondigt aan dat zijn God zijn toorn over de bewoners zal uitstorten als zij zo lelijk blijven doen en dat de maan als teken daarvan bloedrood zal worden. Hij voorspelt eigenlijk een maansverduistering. De inwoners bedachten zich geen moment meer en de schipbreukelingen mochten blijven.

De geleerden van het oude Mesopotamië in het huidige Irak konden maansverduisteringen voorspellen. En als zij wisten dat er een verduistering aan zat te komen, waarschuwden zij de koning, die zich vermomde als een gewone burger terwijl een plaatsvervanger de troon besteeg. De maansverduistering werd namelijk gezien als een belediging en een bedreiging voor de koning. De plaatsvervanger moest de klappen dan maar opvangen. Na afloop werd de vervanger gedood en kon de echte koning terugkeren.

Net als andere volkeren zagen de Chinezen tijdens de Zhou-dynastie (1046-256 v.Chr.) de bloedmaan als een onheilspellend teken van hogere machten. Zij geloofden dat een maansverduistering hongersnood en epidemieën aankondigde. De maan zou worden aangevallen door draken of wilde dieren en de Chinezen luidden klokken om die te verjagen.

Volgens de Hupa-stam, een van de oorspronkelijke volkeren van Californië, had de maan een harem van 20 vrouwen en een enorme kudde vee. Als de maan de dieren niet genoeg te eten gaf, vielen alle dieren de maan aan. De arme maan kon dit niet aan en kleurde hij rood als bloed. Gelukkig schoten de vele vrouwen van de maan te hulp. Zij vingen het bloed op en genazen de gewonde maan.

Vooruit, nog een laatste verhaaltje over de bloedmaan. Dit gaat over West-Afrika. Volgens de Afrikanen maakt de maan ruzie met zon. Als de maan rood kleurt, is hij in gevecht met de zon, zo geloofden de Batammaliba uit de West-Afrikaanse landen Togo en Benin. Het volk bemiddelt dan tussen de twee hemellichamen en vraagt deze om weer vriendjes te worden. Zelf maken de stamleden van de gelegenheid gebruik om zich met hun vijanden te verzoenen en oude twisten te begraven. Dit gebruik bestaat overigens nog steeds.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz