“Column”: Een ogenblikje? …….

COLUMN
NED BELL TELEFOON
‘t Bellhuisje

BEVERWIJK / IJMUIDEN – “Goedemorgen, middag, avond. Met wie kan ik u doorverbinden”?

Rode hoofden van centralisten en vooral pijnlijk rode oortjes van het meeluisteren. Dit is wat in die jaren gewoon was wanneer er gebeld werd van A naar B. De dame voor het houten paneel met kabels, kabels die omwonden waren met een soort touw, luisterde altijd mee door een bakelieten hoofdtelefoon met daaraan een soort hoorntje om in te spreken. Als er dan ook maar iets mis ging hoefde je alleen maar te zeggen, “mevrouw er ging iets mis”. De dame gaf steevast een reactie en probeerde dan de verbinding opnieuw voor jou op te zetten.

Ericsson_Koordenpost_100-10_small
Ericsson Koordenpost

In één van de oudste huisjes in IJmuiden, daterend uit 1896, op de Visseringweg, ging het er net zo aan toe. In de gevel staat NED BELL TELEFOON wat staat voor “Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij”. Ook wel ‘t Bellhuisje. Met het realiseren van dit huisje kreeg IJmuiden haar eerste telefoonverbinding.

Er kon eigenlijk alleen gebeld worden met Amsterdam en Zaandam. Maar voor de scheepsagenturen en de visserijhandel is dit wel een hele belangrijke telefoonverbinding geweest en een flinke vooruitgang in de techniek. Particuliere telefoonverbindingen waren in die tijd zeer zeldzaam. Maar helaas, zoals het met zoveel gaat, neemt het Rijk de exploitatie van deze belangrijke lijnen over. Dan zit er niets anders op voor ’t Bellhuisje om te vervallen tot een lokaal telefoonhuisje. Alleen nog gesprekken binnen de gemeente Velsen waren mogelijk vanuit dit sprookjesachtige optrekje.

En dan valt het doek voorgoed in 1916. Halverwege de eerste wereldoorlog neemt het Rijk alle telefonie over en verhuisd de telefonie naar Hét Postkantoor. Het Bellhuisje is ten dode opgeschreven. Het mag nog even dienst doen als onderkomen voor de IJmuider vereniging voor bootlieden. Maar dan! In 2010 komt onze plaatselijke heer Bart om de hoek kijken en met al zijn enthousiasme weet hij dit historische huisje te behoeden voor de ondergang.

Dit is alleen nu weer jammer….. Ik had wel verwacht dat dit eerste telefoonhuisje van IJmuiden zijn eigen nummer had behouden. Maar nee…. GSM is ook bij de nieuwe eigenaar doorgedrongen.

Als jullie verder willen weten wat er allemaal mogelijk is in dit oergezellige huisje, zoek dit dan eens na op Internet. ’t Bellhuisje IJmuiden. Er gaat een zeer romantische wereld voor jullie open met een schitterend uitzicht op de… rookpluimen van Tata Steel.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz