De provincie doet een dringend beroep op inwoners

NIEUWS

Noord-Hollandse natuur- en recreatiegebieden: houd rekening met de natuur

Noord-Holland is prachtig om te ontdekken. Zeker in coronatijd zoeken meer en meer mensen de natuur dichtbij op. Daar mag iedereen van genieten. De provincie Noord-Holland en de natuur- en recreatiegebieden vragen bezoekers wel daarbij de spelregels in de natuur na te leven. Met respect voor elkaar èn de natuur houden we dit mooi voor mens, plant en dier.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door velen ontdekt. Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Over het algemeen houden bezoekers zich goed aan de spelregels, helaas zijn er ook situaties waaruit anders blijkt. Daar vragen wij nu aandacht voor. Toezichthouders in deze gebieden treffen steeds vaker zwerfafval, loslopende honden, geluidsoverlast en schade aan kwetsbare natuur aan. Daarnaast merken zij bijvoorbeeld dat boten te snel door de wateren varen, waardoor nesten van watervogels losraken van de wal en kuikens doodgaan. Laten wij er met zijn allen voor zorgen dat wij, met de zomer voor de deur, samen van onze prachtige natuur kunnen blijven genieten. Daar horen spelregels bij.”

Schade natuurgebied Wormer- en Jisperveld

Om allemaal van de natuur te kunnen blijven genieten, ben jezelf dan van een aantal spelregels bewust. In de meeste gebieden mogen honden bijvoorbeeld niet loslopen. Reeën sterven door de stress van het opjagen of rennen zich in paniek dood tegen een hek. Maar ook andere jonge dieren worden gepakt door honden. Ook mag er geen vuur worden gemaakt in de natuur. Daarnaast zijn de natuurgebieden na zonsondergang gesloten voor publiek.

Enkele voorbeelden

In de Gooise natuur wordt gevist en gezwommen in natuurwater en ree-kalfjes worden dodelijk verwond door loslopende honden. In Ilperveld en Wormer- en Jisperveld stappen recreanten vanuit hun boot op beschermde eilandjes.

“De nieuwe bezoekers vergeten soms dat zij in een natuurgebied zijn en niet in een park”, zegt Geeke Remmelts van Natuurmonumenten Gooi- en Vechtstreek. “Om broedende vogels en andere dieren niet te verstoren en kwetsbare natuur te beschermen is niet alles toegestaan.” Boa’s delen veel meer waarschuwingen en boetes uit dan voor corona. Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “Wij treffen allerlei zaken aan in het veld. Kapot gemaakte picknicktafels, informatieborden onder het struif van ganzeneieren. Ook treffen wij resten aan van illegale kampvuren. Met vandalisme beschadigen wij de natuur in plaats van er samen voor te zorgen.”

Voor alle bezoekers aan natuurgebieden blijft belangrijk: zorg dat je 1,5 meter ruimte geeft aan tegemoetkomende of passerende recreanten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is drukker in de natuur, dus houd zoveel mogelijk rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte, maar blijf wel op de paden. Ga jij de natuur in? Kijk dan altijd even op de informatieborden bij de ingang van de gebieden. Natuurgebieden zijn open tussen zonsopgang en zonsondergang. Neem een kijkje voor actuele informatie op de websites van de natuur- en recreatiebeheerders.

Natuur- en recreatiegebieden Noord-Holland

Noord-Holland heeft twee nationale parken, Duinen van Texel en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Daarnaast zijn er talloze (waterrijke) natuurgebieden die worden beheerd door drinkwaterbedrijf PWN, Natuurmonumenten, Recreatie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, Landschap Noord-Holland, Sportvisserij MidWest Nederland en Waternet.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz