De teken rukken op!

NIEUWS

Geschreven door Jan van de Heuvel: Twee grazende geiten in Heeten worden door een teek flink gebeten, snauwt de ene geit “dat dier, beste meid heeft vast op ‘n tekenschool gezeten!” 

WIJK AAN ZEE –  De teek is in Bic-News een veel besproken diertje

Niet onterecht, want het diertje brengt veel narigheid. Nu is er een nieuw probleem opgedoken met de teek. Weliswaar in Spanje, maar ondertussen is het bekend dat alles tegenwoordig in een rap tempo zich kan verplaatsen. De vakantieganger is vaak een mede verspreider van het kwaad.

In Spanje zijn de gezondheidsautoriteiten alles op alles aan het zetten om het dodelijke Krim-Congovirus niet te laten verspreiden. Vorige week overleed een man aan de gevolgen van het virus dat voornamelijk wordt overgedragen door teken. En om te laten zien hoe ernstig, de verpleegkundige die hem behandelde is ook besmet geraakt.

Virale hemorragische koorts Krim-Congo, komt gewoonlijk voor in Afrika, de Balkanlanden, het Midden-Oosten en sommige delen van Azië en is nu in een West-Europees land opgedoken. Eenmaal gebeten door een teek met dit virus, bestaat de kans van overlijden uit 30% Dit is niet niks.

Het blijft daarom belangrijk om bij elke wandeling door de natuur jezelf goed te beschermen. Want de 62 jarige man die overleden is, had net een wandeling gemaakt door een natuurgebied in de regio Castilla-Léon. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen de meeste mensen het Krim-Congovirus op door besmette teken of door contact met bloed van besmette dieren. Er is geen vaccin beschikbaar voor dieren. Het virus kan zich ook verspreiden van mens op mens door contact met bloed of andere lichaamssappen. Vooral medisch personeel loopt gevaar. Bijna 200 mensen die met de man in aanraking zijn geweest worden nauwlettend in de gaten gehouden. De besmette verpleegkundige is in stabiele toestand en ligt in isolatie in een Madrids ziekenhuis.

Het virus dankt zijn naam aan de eerste ontdekking in de Krim in 1944. Later dook de ziekte op in Congo. Dat was in 1969. Volgens Nederlandse deskundigen leiden de meeste infecties tot een acuut ernstig ziektebeeld. Dit gaat dan gepaard met onder meer koorts en spierpijn. In 2011 werd het virus ontdekt in teken in Spanje maar het is voor het eerst dat er een menselijke besmetting is opgedoken.

Wie een bezoek brengt aan één van deze landen en van de natuur gaat genieten, zorg dan voor goed schoeisel, juiste kleding en controleer bij terugkomst of er geen verstekeling aan boord van jouw kleding zit. Want voor jij het weet is het een verstekeling in jouw koffer.


 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz