De vleermuistuintelling

NIEUWS

De voorjaars- vleermuistuintelling op 23-24 mei 2020 vanaf ongeveer 21:35 uur

Het is misschien wel de spannendste tuintelling van het jaar: de vleermuistuintelling! In de avondschemering komen vleermuizen tevoorschijn en gaan op jacht naar muggen en andere insecten. De zoogdiervereniging wil graag weten óf en hoeveel zij dat bij jou in de tuin doen. Vleermuizen zeggen namelijk iets over het groen in de omgeving en de lichtvervuiling.

Om vleermuizen te kunnen zien, kun jij het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Dat is op 23 en 24 mei vanaf ongeveer 21:35 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek jij daarvoor een plekje van waaruit vrij zicht is op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken, want daar vliegen vleermuizen graag.

Zo kan jij meedoen

Als jij in jouw tuin vleermuizen ziet vliegen, geef dan door hoeveel vleermuizen jij hebt gezien en welke soort jij denkt dat het is. Dit kan op deze website. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart is het mogelijk, op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen, zelf te ontdekken welke soorten vleermuizen er in jouw tuin voorkomen. Deze zoekkaart als PDf bestand is gratis te downloaden bij de Zoogdiervereniging.

Foto: Dirk-Jan Prins
Een ander seizoen brengt andere dieren naar de tuin. Er zijn andere insecten om op te jagen. Doordat sommige vleermuizen jaarlijks migreren, kan het aantal soorten en het aantal vleermuizen in de tuin veranderen. Daarom organiseert de Zoogdiervereniging met Jaarrond Tuintelling twee vleermuistellingen per jaar: De voorjaars- vleermuistuintelling op 23-24 mei 2020 en de najaars- vleermuistuintelling op 29 en 30 augustus 2020. Zet deze allebei alvast maar op jouw kalender!

De vleermuistuintelling is een initiatief van de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Nederland en Jaarrond Tuintelling.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz