Dertien verdachten aangehouden

POLITIE BERICHTEN
politie


IJMOND – De politie heeft dertien verdachten in de leeftijd van 17 tot 23 jaar aangehouden voor onder andere woninginbraken en heling.


 


 

Aanhouding
Alle verdachten zijn woonachtig in Beverwijk en Heemskerk

De politie kwam de verdachten op het spoor na uitgebreid onderzoek. In de maanden november en december 2015 was er een duidelijke stijging te zien in het aantal woninginbraken in de IJmond. Deze stijging was vooral waarneembaar in de gemeenten Heemskerk en Beverwijk. Dit resulteerde in het onderzoek dat in de periode van januari 2016 tot eind juli plaatsvond. De zaken vonden plaats in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Eén speelde zich af in de gemeente Castricum. De woninginbraken zijn door de dertien verdachten in wisselende samenstelling gepleegd. De buit bestond meestal uit sieraden, kluizen en elektronische apparatuur.

In totaal werden er 23 zaken aangedragen bij het Openbaar Ministerie. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn allen heengezonden onder schorsende voorwaarden. Een aantal van hen heeft elektronisch toezicht (enkelband). In januari 2017 moeten de verdachten zich verantwoorden voor de rechtbank.

Doe altijd aangifte !

Ook al lijkt het dat de politie niets doet, zij doen wel degelijk heel veel. Maar alleen met aangiftes kan de politie werken. Bovendien krijgt de politie met alle aangiftes een duidelijk beeld. Ook al zal er misschien met een individuele aangifte niets worden gedaan, hij is wel degelijk nodig om een beter inzicht te krijgen van wat er zoal afspeelt en welk patroon er inzit, zoals bij deze inbraken en om welk gebied het gaat. Denk dus nooit dat het geen zin heeft om aangifte te doen.

Inbraken hebben grote impact op de slachtoffers en veroorzaken bovendien veel maatschappelijke onrust. Het gevoel van veiligheid wordt door inbraken stevig aangetast. De politie doet er veel aan om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen en om inbrekers op te sporen. Zelf kunnen jullie ook maatregelen nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. De meeste inbrekers gaan voor de buit. Hoe langer zij bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat zij het opgeven. Doe ook altijd aangifte van inbraak. De politie kan namelijk pas onderzoek doen wanneer er aangifte is gedaan. Bovendien is er voor de verzekering ook een bewijs van aangifte nodig.

Een alarmsysteem kan een zinvolle aanvulling zijn op reeds genomen maatregelen. Soms is het een eis van de verzekeringsmaatschappij vanwege een hoger risico, bijvoorbeeld bij een hoge inboedelwaarde of bijzondere bezittingen. De aanwezigheid van een alarmsysteem, bijvoorbeeld kenbaar gemaakt door een sticker op het raam, schrikt inbrekers vaak af. De politie adviseert altijd zaken te doen met een erkende installateur. Een gecertificeerde alarminstallateur in de buurt is te vinden op een website

Ook is er volop informatie op de website van de Vereniging van Europese Beveiligingsbedrijven en op politiekeurmerk. Is de keus een systeem met doormelding van een alarm naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC), kies dan voor een gecertificeerde PAC. Deze voldoen aan strenge eisen op het gebied van organisatie, betrouwbaarheid en kwaliteit. De politie reageert alleen op meldingen van inbraken en pogingen die een Particuliere Alarmcentrale doorgeeft óf als een sleutelhouder vaststelt dat er daadwerkelijk is ingebroken.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz