Doe de “PLAT” test

NIEUWS

herseninfarct

BEVERWIJK – Veel mensen schrikken zich wezenloos zodra het nieuws naar buiten komt dat de sympathieke zanger, Marco Borsato, getroffen is door een TIA. Een waarschuwing dat er een echte herseninfarct aan zit te komen. Nu is Marco een publiek figuur en daarom is de schrik zo groot. Maar er zijn zoveel mensen die dagelijks getroffen worden door een herseninfarct.

Aankomende week is het weer de week van de Hersenstichting Nederland. Er is helaas nog steeds veel onderzoek nodig. Mocht iemand in jouw omgeving opeens een ander gedrag vertonen, dan is het zaak dat jij, of wie dan ook, dit kunt herkennen. Snel handelen voorkomt veel leed. De truc is om de signalen te herkennen en vast te stellen. Zorg er daarna voor dat de patiënt binnen 3 uur de nodige zorg krijgt door artsen. Want specialisten kunnen over het algemeen binnen deze 3 uur de effecten van een dergelijke aanval helemaal teniet doen. Op Facebook gaat al enige tijd het volgend verhaal rond. Het gaat als volgt:

Tijdens het schaatsen struikelt Jane en valt. Zij verzekert aan omstanders dat zij zich niet bezeerd heeft en wijst verdere hulp van de hand. Volgens eigen zeggen is zij gestruikeld over een hobbeltje op het ijs. Haar omstanders fatsoeneren haar een beetje en helpen haar omhoog. Hoewel zij ontdaan staat te kijken, gaat zij deze dag verder met plezier maken. De man van Jane moet na het schaatsen iedereen bellen met de mededeling dat Jane naar het ziekenhuis is gebracht. Om 06.00 uur sterft Jane. Jane heeft tijdens het schaatsen een herseninfarct gehad. Als omstanders beter op de hoogte waren geweest en de symptomen hadden herkend, zou Jane waarschijnlijk nog onder de levenden zijn. Sommige slachtoffers sterven niet. Zij worden invalide en hopeloos hulpeloos.

Vandaar de PLAT test. Zodra er een vreemde situaties zich voordoet bij de medemens, is het mogelijk met deze tetst te zien of het om een hersenaandoening gaat.

De PLAT test bestaat uit vier simpele opdrachten:

P : Praten. laat de persoon een simpele zin uitspreken. Bij een hersenaandoening zal dit lastig zijn.
L : Lachen. Vraag het slachtoffer te lachen. Eén van de mondhoeken zal bij een lach blijven hangen.
A : Armen omhoog. Laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken. Zodra er één arm lager blijft is het foute boel.
T : Tong en Tijd. Vraag om de tong uit te steken. Vaak lukt dit niet of nauwelijks. Of vraag de tijd. Meestal is het besef van tijd er niet meer bij dit soort patiënten. Bij het zien van enige moeite bij één van deze opdrachten, gelijk 112 bellen en beschrijf de symptomen.


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz