Er waart een spook

NIEUWS

hoax-categoryBEVERWIJK / WIJK AAN ZEE – Ook wel een hoax. Het zijn vaak situaties waarin voorbarige conclusies worden getrokken gebaseerd op angst- en paniekemoties.

Aldus de letterlijke woorden van de politie. Bovendien gaat het hier om een eenmalig incident en zijn er geen gevallen bekend waarbij echte ontvoeringen hebben plaats gevonden op deze werkwijze. Het circulerende bericht op de sociale media, verspreidt onnodige onrust, wat tot gevolg kan hebben, dat ernstige waarschuwingen in de toekomst onvoldoende aandacht krijgen. Hieronder het bericht. Maar nogmaals, dit is een spookverhaal. Ditmaal uit Nieuwerkerk Aan Den IJssel.

Jonge meisjes opgelet!!!!! Er rijdt in het dorp een wit busje met drie buitenlandse mannen. ..die langzaam gaat rijden als ze een meisje alleen op de fiets tegen komen…ze vragen of je mee wilt rijden en of ze je naar huis moeten brengen… fiets niet weg want ze volgen je maar rijdt de eerste beste tuin in en vraag om hulp!!!!! Dit is al bij een paar meisjes gebeurd…dus ouders waarschuw je dochters en hopelijk komen we nog achter het kenteken van deze auto….

De oorsprong van het verhaal ligt in Egmond aan Zee. Op 10 maart 2014 plaatste een inwoonster van die plaats het oorspronkelijke bericht op Facebook. Maar zonder specifieke vermelding van de naam van “het dorp”. Dit kon enkel afgeleid worden van de openbare informatie op haar Facebook-profiel. Alle andere plaatsnamen, dwars door Noord-Holland en Zuid-Holland heen, werden later pas toegevoegd. Dit zonder gegronde reden of aanwijzing. In het geval van Egmond aan Zee zou het mogelijk wél om een waar gebeurd verhaal kunnen gaan. Want de vrouw heeft het incident, naar eigen zeggen, de volgende dag gemeld aan de politie. Op 11 maart 2014 liet de wijkagent via zijn Twitterpagina weten dat de politie de zaak in onderzoek had genomen.

De politie wil duidelijk maken dat een witte bestelwagen zowat de meest verkochte bedrijfswagen in Nederland is. Maar niet elke witte bestelwagen is vanzelfsprekend verdacht. Dit geldt uiteraard ook voor de drie zogenaamde “buitenlandse” mannen. Ongegronde veronderstellingen en onrust zijn vaker de oorzaak van hoaxes. Zo circuleerde er geruime tijd het kenteken van een blauw busje van zogenaamde kinderlokker’s op het Internet. Na onderzoek bleek dit busje van onschuldige mensen te zijn. In andere gevallen ging het om een, jawel, witte bestelbus van kinderlokker’s in Assendelft en Krommenie. Of over een wit-grijze bestelwagen. Met dit busje werden Berner Sennen honden gepakt. In sommige gevallen circuleert er zelfs een foto van een witte bestelwagen, waarvan de inzittenden honden zouden ontvoeren om zo in te kunnen zetten voor hondengevechten. Wat blijkt, de bus op die foto heeft absoluut niets met honden en ontvoeringen te maken.

Laat je niet gek maken door berichtgeving op de sociale media. Niettemin, zo vervolgt de politie, is het altijd raadzaam om waakzaam te zijn met kinderen. Maak jouw kinderen heel goed duidelijk dat zij nooit mogen meegaan met vreemde mensen. Ook mogen zij nooit ingaan op verzoeken van mensen die zij niet kennen. Indien er alsnog een verdacht incident zou zijn, gelijk melden aan de politie. Die laat het nodige onderzoek hiernaar verrichten. Want met jullie meldingen is de politie in staat om een juiste conclusie te trekken en een goed overzicht te krijgen.

Plaats zelf geen waarschuwingen of oproepen op Facebook of elders op het Internet. Dit op nadrukkelijk verzoek van de politie. Conclusies of veronderstellingen trekken is prima zolang jij deze maar niet deelt op het Internet.

Blijf alert en bij onraad altijd de politie bellen.  112 voor spoed en 0900-8844 voor meldingen met minder spoed


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz