Extra open dagen Forteiland

NIEUWS

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Om in de maanden juli en augustus ook de vele toeristen en vakantiegangers in de regio de mogelijkheid te bieden om het Forteiland IJmuiden te bezoeken zijn er deze zomer drie extra bezoekdagen ingelast.

Forteiland
Foto: © Dirk-Jan Prins

Deze dagen vallen op de woensdagen 22 juli, 5 augustus en 12 augustus.

Onder begeleiding van deskundige gidsen krijgen bezoekers gedurende ca. 1,5 uur een boeiende rondleiding in en rond het uit 1888 daterende Pantserfort. Het Fort was het grootste uit de zogeheten ‘Stelling van Amsterdam’: een verdedigingslinie rondom de hoofdstad die uit meer dan 40 vestingwerken bestond. Het Fort heeft drie verdiepingen, meer dan 70 zalen en kamers, en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van bijna 600 meter lengte.

Op het eiland kunnen tevens diverse bunkers uit de Duitse bezettingstijd worden bezocht, waarvan er sommige volledig authentiek zijn ingericht. Maar ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de museumzalen van het Fort, waar ondermeer in de oorlogstijd gebruikte wapens, projectielen, huisraad en kleding zijn tentoongesteld. Sinds 1996 is het Fort onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Overtocht

Er is op deze woensdagen slechts één overtocht naar het Forteiland, die wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De boot vertrekt hier om 12.45 uur; de retourvaart vanaf het eiland is om 15.10 uur. Na de rondleiding kan men in de Koepelzaal van het Fort, of op het aangrenzende buitenterras, genieten van een hapje en een drankje. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk. Mindervaliden moeten er bovendien rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor bijvoorbeeld rolstoelen en rollators zijn sommige ruimten niet toegankelijk.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor de overtocht, inclusief rondleiding, kosten € 12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider). Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet  of telefonisch: 0255–511676. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz