Forteiland

NIEUWS

IJmuiden – Om in de maanden juli en augustus de vele toeristen en vakantiegangers in de regio de mogelijkheid te bieden om het Forteiland te bezoeken zijn er ook deze zomer vier extra bezoekdagen ingelast: op de woensdagen 20 juli, 27 juli, 3 augustus en 10 augustus 2016.

Forteiland
Foto: Dirk-Jan Prins

Met begeleiding van ervaren gidsen krijgen bezoekers gedurende ongeveer 1,5 uur een boeiende rondleiding in en rond het uit 1888 daterende pantserfort .dat door zijn ligging bij de sluizen en in het havengebied in 1910 het zwaartepunt werd van de “Positie IJmuiden”. In 1940 namen de Duitsers de Positie IJmuiden over en noemden het toen de “Festung IJmuiden”. Vandaar de vele bunkers op en om het Forteiland. Het toen pas 50 jaar oude Fort deed daarbij dienst als manschappenverblijf en opslagruimte voor o.a. munitie.

Er is op deze woensdagen slechts één overtocht naar het Forteiland, die wordt verzorgd door m.s. “Koningin Emma” van af de Kop van de Haven in IJmuiden. De boot vertrekt hier om 12.45 uur; de retourvaart vanaf het eiland is om 15.15 uur. Men kan in de Koepelzaal van het Fort, of op het aangrenzende buitenterras, genieten van een versnapering of een drankje. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk. Voor mindervaliden is het fort met zijn soms nauwe gangen en trapjes moeilijk begaanbaar.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12,50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz