Gaswinning in volle gang

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – De reddingsbrigade van Bloemendaal kreeg aan het begin van de maand een melding van brand op een booreiland in de Noordzee.

booreiland
Foto: © Dirk-Jan Prins

Ongeruste strandbezoekers zagen vanaf de kust dat er vlammen uit een booreiland in zee sloegen. Na een kort onderzoek van de KNRM bleek dat de vlam afkomstig is van het affakkelen van overtollig gas. Dit booreiland staat nog niet zo heel lang voor de kust van IJmuiden en Wijk aan Zee. Het blijkt zo’n beetje het grootste en modernste booreiland te zijn wat bestaat. En dat moet ook wel, want door de enorme vraag naar gas en olie is het lucratief om dit geweld in te zetten.

Er staan nu ongeveer 151 boortorens in de wateren van de Noordzee en 44 van deze platforms zijn bemand. Er zijn bijna 11.000 man aan het werk op dit soort eilanden. Die wij bij Wijk aan Zee zien, is de Noble Regina Allen. Een enorm gevaarte. Hij heeft een waterdiepte van 122 meter, een beenlengte van 150 meter en hij heeft een boordiepte van maar liefst 11.000 meter. Het in 2013 gebouwde gevaarte heeft eerst enige tijd in de haven van IJmuiden gelegen. Er zijn honderden miljoenen mee gemoeid om een dergelijk eiland te bouwen. De werkmensen zijn veel van huis. Zij werken twee op en twee weken af. Een helikopter is hun taxi. De Noble Regina Allen krijgt volgend jaar een stellage (rig) wat drie keer zo groot wordt. Zijn prestatie zal dan nog indrukwekkender zijn.

De gaswinning is in volle gang. De fakkel is vanaf het strand te zien. De donkere wolken die richting water gaan is koelwater voor de gaspijp. De hitte van deze gasvlam is dusdanig heet, dat mocht deze geen koeling hebben, het hele boeltje zou smelten. Gaan deze werkzaamheden de resultaten opleveren wat men ervan verwacht? Dan zal Groningen er goed vanaf komen. Daar zal dan minder kans op aardbevingen zijn. Het meeste gas zal voortaan uit onze regio komen. Om hoeveel gas het gaat, wil Noble Corporation plc uit London niet prijs geven.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.