Geen Blauwe Vlag voor Velsen

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Op donderdag 18e mei werd de Blauwe Vlag aan Wijk aan Zee toegekend

De Blauwe Vlag is dit jaar niet uitgereikt aan het Kennemerstrand in IJmuiden en het Strand Noordpier in Velsen-Noord. Dit omdat de kwaliteit van het zeewater helaas niet “uitstekend” te noemen was. Het zeewater kreeg dit keer het predicaat ”goed”.


Bruine golven bij strand Noord-Pier          Foto: Dirk-Jan Prins

Enkele malen per jaar, komt bij het strand Noord-Pier en hoofdzakelijk daar, een vreemd natuurverschijnsel voor. Bruine golven! Het is geen vervuiling en ook zeer zeker geen zand wat meekomt met de golven. Wat het precies is, daar zijn de meningen over verdeeld. Mocht er net een inspectie van de Blauwe Vlag tijdens dergelijke golven zijn, dan kan dit een medeoorzaak zijn van het niet in aanmerking komen voor de Blauwe Vlag.

De Blauwe Vlag is in de afgelopen jaren aan zowel het Kennemerstrand als Strand Noordpier toegekend. Ook dit jaar is er uitstekend gescoord op alle vereiste criteria, met uitzondering van de kwaliteit van het zeewater. Om het keurmerk te mogen ontvangen moet ook de kwaliteit van het zeewater uitstekend zijn. Let op! Er wordt met nadruk gesteld dat het zeewater in Velsen goed genoeg is om in te zwemmen en te recreëren.

De gemeente Velsen is verbaasd en zeker teleurgesteld over de uitslag van de waterkwaliteit naar de Europese zwemwaterrichtlijn. Ondanks dat de gemeente weinig invloed heeft op kwaliteit van het zeewater, was de verwachting dat dit nog beter zou zijn dan voorheen. Er zijn in de afgelopen jaren namelijk veel extra investeringen gedaan op en rond de stranden van Velsen. Ook is er veel geïnvesteerd in rioolmatregelen waaronder de aanleg van nieuwe riolering bij Zeehaven IJmuiden.

Tot slot! Er is veel minder lozing in de havens en ook zijn er geen aanwijzingen voor een mogelijke vervuiling van het zeewater via het Noordzeekanaal. Samenvattend is er geen verklaring te geven waardoor de kwaliteit van het zeewater lager is gekwalificeerd dan in de afgelopen jaren.

Patrick Poelmann, voorzitter van de nationale jury Blauwe Vlag Nederland; “Met pijn in het hart heb ik dit bericht aan de gemeente moeten meedelen. Temeer daar de gemeente op álle andere criteria van de Blauwe Vlag uitstekend scoort”. Annette Baerveldt, wethouder gemeente Velsen; “Het is zo ontzettend jammer dat het niet gelukt is om de Blauwe Vlag te ontvangen. Vooral omdat ik weet met hoeveel energie de gemeente en de strandondernemers zich inzetten voor een fantastisch mooi natuurlijk strand hier aan weerszijden van het Noordzeekanaal.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

2 thoughts on “Geen Blauwe Vlag voor Velsen

  1. Oh en btw ik heb een oranje vlag met een Keltisch kruis en een Leeuw, die wappert ook niet omdat de vlaggenstokhouder krak zei.

  2. Dan hijsen jullie toch de bruine vlag en als mensen vragen dan zeg je dat er een toename aan planten c.q. algengroei aanwezig is wat betekent dat er meer vis is te vangen vanaf het strand, dan maar wat minder badgasten en wat meer vissers. 😉

Comments are closed.