Gesloten als een fort

NIEUWS
forteiland
Bron: Vereniging Forteiland    Foto’s: Dirk-Jan Prins

IJMUIDEN – Zondag 2 november is het Forteiland IJmuiden voor de laatste keer in het seizoen 2014 geopend voor publiek.

De Open Dagen zijn van maart t/m november op de eerste zondag van de maand. Belangstellenden kunnen a.s. 2 november voor de laatste keer dit jaar een kijkje nemen in het Pantserfort uit 1888. Het is drie verdiepingen hoog en heeft tientallen kamers en zalen. Een groot deel van de gangen bevinden zich ondergronds. Bij elkaar wel bijna 600 meter lang. Het is het grootste Fort binnen de Stelling van Amsterdam. En het spookt er! Vraag het maar aan de gidsen.

Jullie kunnen een bezoek brengen aan diverse bunkers uit de bezettingstijd. Enkele hiervan zijn volledig authentiek ingericht. Of een bezoek aan de museumzalen in het Fort. In deze zalen wordt aandacht gegeven aan de in de oorlog gebruikte wapens, projectielen, huisraad en kleding. Het Fort is sinds 1996 een internationaal monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Forteiland
Uitzicht op de Noordpier vanuit een geschutpoort

De overtocht wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn om 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Vanaf het eiland vaart de boot weer terug om 13.00, 15.15 en 17.15 uur.

Na aankomst op het eiland worden de bezoekers ongeveer 1,5 uur in groepjes in en rond het Fort rondgeleid door ervaren gidsen. Na de rondleiding kan, indien jij dit wilt, op eigen gelegenheid nogmaals het eiland verkennen, of in de Koepelzaal van het Fort of op het aangrenzende, gedeeltelijk overdekte, buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Pinnen is op het eiland helaas niet mogelijk!

Iedereen is vrij om op het eiland te verblijven totdat de laatste boot vertrekt. Mindervaliden moeten er wel rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor rolstoelen zijn sommige ruimten niet toegankelijk.

Toegangskaarten voor de overtocht heen en terug, inclusief rondleiding, kosten €12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (mits onder begeleiding; maximaal 4 kinderen per begeleider).

Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet of telefonisch: 0255-511676. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz