Half januari start werkzaamheden Breestraat  

NIEUWS

 


BEVERWIJK – Na een intensieve voorbereiding van ruim twee jaar gaat in 2017 de herinrichting van de Breestraat en aanloopstraten echt van start.

Bron & Tekst: Gemeente Beverwijk    Foto: Dirk-Jan Prins

Allereerst begint de gemeente op maandag 16 januari 2017 met het verwijderen van de bomen. Dit duurt ongeveer een maand. Daarna gaan waterleidingbedrijf PWN en netbeheerder Stedin de water- en gasleidingen vernieuwen. Deze werkzaamheden nemen circa drie maanden in beslag. Begin juni 2017 zal het werk van de herinrichting beginnen.

De reden waarom de bomen al in januari weggehaald worden, heeft te maken met het wettelijke voorschrift dat bomen niet in het broedseizoen gekapt mogen worden. Dat betekent dat de bomen vóór 15 maart weg moeten zijn. Aangezien de werkzaamheden aan de gas- en waterleidingen circa drie maanden duren, kan niet gewacht worden met het rooien van de bomen tot die werkzaamheden klaar zijn. En tegelijkertijd aan de bomen en aan de leidingen werken is niet mogelijk.

Bomen verwijderen en verplanten

Op maandag 16 januari 2017 begint een aannemer met het weghalen van de bomen aan de kant van de Velserweg. Allereerst worden de bomenroosters en paaltjes verwijderd. Een deel van de lindebomen (46 stuks) wordt met kluit en al uit de grond gehaald en verplant naar een nieuwe locatie in de stad. De overige lindes (79 stuks) worden gekapt. De stronken blijven staan tot aan het moment van herinrichten van dat gedeelte. Voor de 14 platanen die bij de banken staan, wordt nog een nieuwe bestemming gezocht.

Het verwijderen van de bomen gebeurt in fasen.

Fase 1: 16 t/m 20 januari 2017 – Breestraat vanaf Velserweg tot aan Zeestraat, beide zijden;

Fase 2: 23 t/m 27 januari 2017 – Breestraat vanaf Zeestraat tot aan Peperstraat even zijde;

Fase 3: 30 januari t/m 10 februari 2017 – Breestraat vanaf Zeestraat tot aan Jacob van Deventerstraat oneven zijde. Deze planning kan wijzigen naar aanleiding van de weersomstandigheden.

De aannemer werkt tussen 7.00 en 16.30 uur.

Bereikbaarheid

Vanaf maandag 16 januari 2017 is de rijbaan in de Breestraat afgesloten voor verkeer. Voor fietsers en voetgangers blijft de Breestraat tijdens het verwijderen van de bomen toegankelijk. Laden en lossen kan op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Buiten deze tijden kunnen leveranciers bevoorraden via de Meerstraat of de Koningstraat.

De markt op de woensdag gaat gewoon door tijdens het werk aan de bomen.

Herplant bomen

Een deel van de lindes op de Breestraat is geschikt om te verplanten. Dat biedt de gemeente de kans om een paar locaties in Beverwijk, waar nu nog geen bomen staan maar waar ze wel gewenst zijn, te voorzien van volwassen bomen. Gekozen is voor de onlangs nieuw ingerichte Laan van Meerestein, de Stan Kentonlaan in de Broekpolder en het Beneluxplantsoen.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz