Helaas nodig!

NIEUWS
sjoelbakken
Foto: Dirk-Jan Prins

BEVERWIJK – Zodra voorspoed haar intrede doet, blijft er steeds minder over voor sommige bevolkingsgroepen.

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Maar zodra de economie in de lift zit, is dit in de meeste gevallen niet het geval voor de zwakkere in onze samenleving. Degenen die hiervan profiteren zijn vaak diegenen die het al goed hebben. Ook zien wij dat dergelijke bevoorrechten niet omkijken, laat staan naar beneden kijken naar, in hun ogen, de lagere bevolkingsgroep.

Niet helemaal waar! In Hongarije was er ooit een groep notabelen, vele eeuwen geleden, die zeer gefortuneerd was. Zij staken de koppen bij elkaar en richtte de Orde van Saint George op. Het voert te ver om alle details hier te verhandelen. Maar deze orde stond ervoor om datgene wat zij in overvloed hadden, te schenken aan de armen. Bovendien schaften zij ook speciaal goederen aan om weg te kunnen geven. Een nobel streven wat vele jaren doorgang vond. Deze weldaad van deze notabelen is over, maar hun overlevering om anderen te helpen niet. Deze orde kreeg ook een Nederlandse tak. Alle leden van de orde blijven zich inzetten om hun medemens te helpen waar nodig. Kleine dingen in het leven groot maken voor diegenen die het zo hard nodig hebben. Heel opmerkelijk, deze stichting heeft geen enkele hulp en zij betalen alles uit eigen zak. (Steun is natuurlijk altijd welkom)

Zo werd deze week in het huis Westerheem de laatste twee van de zes sjoelbakken geleverd, voor de bewoners van dit huis. Zes stuks waar het huis geen geld voor heeft maar de bewoners niet buiten kunnen. Het klaverjasclubje plus de opbrengsten van een loterij, plus de opbrengst van de sinterklaasactie, bij elkaar gedaan in één pot, maakte dit alles mogelijk. De vreugdevolle blijde gezichten en het applaus van de bewoners, was indrukwekkend te noemen.

Twee leden van de orde, Ellen en Karel, maken al jaren salades en lekkere hapjes voor de barbecue op S.E.I.N loc. In het RKZ zijn zij vrijwilligers en onderhouden daar op de kinderafdeling het, door de orde geschonken, aquarium.

De pot groeit en groeit. Vandaar dat het plan is opgevat om de bezoekers van de voedselbank een hart onder de riem te steken, omdat er zoveel gezinnen zijn die het juist in deze tijd zo moeilijk hebben. Vandaar dat op 11 februari de voedselbank IJmond-Noord een bezoekje kan verwachten van de orde, met een stapel cadeaubonnen van de Dekamarkt. Zo worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld iets extra’s aan te schaffen.

Laat het een les zijn voor ons allemaal. Het zit hem in de kleine dingen van het leven en niet in het protsen. Geen opsomming van namen en instanties die zichzelf zo goed vinden, om onder de noemer “het goede doel” reclame te maken voor zichzelf. Nee, anoniem in een hiervoor bestemde stichting anderen blij maken en steun geven waar nodig.

Vandaar het motto van de orde van Saint George: “Groot zijn in kleine dingen”


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz