Historie op Forteiland

NIEUWS

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Tijdens het Paasweekend van zondag 5 en maandag 6 april a.s. staat het Forteiland in IJmuiden in het teken van een groots opgezet ‘re-enactment’ evenement.

Forteiland
Foto: Dirk-Jan Prins

Het eiland wordt beide dagen bevolkt door wel 100 tot 150 re-enactors, die verschillende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog zo realistisch mogelijk naspelen.

2e wo
Scene uit een computerspel over WOII

Het zijn vrijwilligers en hobbyisten die elkaar in diverse nagespeelde oorlogssituaties het leven zuur maken als strijdkrachten van het verzet, de geallieerden of de bezetter. Geheel in kleding en uniformen uit die tijd en voorzien van authentieke militaire uitrusting en bewapening. Zelfs originele legervoertuigen zijn op het eiland aanwezig! Het publiek kan de re-enactors van dichtbij bekijken en hun het (authentieke!) hemd van het lijf vragen.

Op beide dagen vindt er om 15.00 uur een ‘battle’ plaats waarbij de partijen het elkaar knap lastig proberen te maken. Voor jonge bezoekers is er een spannende speurtocht!

Rondleiding

Bezoekers kunnen zich op het eiland aanmelden voor een rondleiding -in groepjes- in en rond het Fort. Deze rondleiding wordt verzorgd door ervaren gidsen en duurt ca. 1,5 uur.

Het Pantserfort is in 1888 in gebruik genomen als grootste vesting van de zogeheten ‘Stelling van Amsterdam’. Het drie verdiepingen tellende Fort heeft ruim 70 verschillende kamers en zalen, en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van ca. 585 meter lengte.

Daarnaast kunnen jullie een bezoek brengen aan diverse bunkers uit de bezettingstijd, waarvan er enkele compleet zijn ingericht. En aan de museumzalen in het Fort, die onder meer aandacht schenken aan de in de oorlogstijd gebruikte wapens, projectielen, huisraad en kleding. Sinds 1996 is het Fort onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Overtocht

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn hier op beide dagen om: 10.45, 11.15, 11.45, 12.15 en 12.45 uur.

Vanaf het eiland vaart de boot terug om 15.15, 16.15, 16.45 en 17.15 uur. Maar jij bent vrij om op het eiland te blijven totdat de laatste boot vertrekt. Mocht jij die missen helaas, dan zal jij tussen de spoken moeten slapen, of zwemmen!

Op diverse locaties in het Fort is catering aanwezig, waar men voor een schappelijke prijs kan genieten van een hapje en een drankje. Er is op het eiland echter geen mogelijkheid om te pinnen! Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor rolstoelen zijn sommige ruimten niet toegankelijk.

Toegangskaarten

Toegangskaarten voor de overtocht heen en terug, inclusief rondleiding, kosten op beide dagen € 15,00 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider).

Toegangskaarten kunnen vooraf besteld worden via Internet. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kan op beide dagen kaarten worden gekocht.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz