Hoe lieflijk vaart ons bootje

NIEUWS

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – Vernoemd naar de Griekse godin van de jacht. Bij de Romeinen bekend als Diana.

artemis_3
Artemis op volle zee

Artemis. De uitspraak en nadruk mogen jullie leggen op de derde lettergreep van achter. Dit is gelijk aan de Griekse benadering waarbij dit veelvuldig voorkomt. Ártemis en dan de enkele (e) uitspreken als dubbele (ee). Dit even voor de taalliefhebbers onder de lezers.

De Artemis is van oorsprong een walvisjager. Zij werd in 1926 in Oslo gebouwd. Haar leven begon onder de naam Pol II. Twintig jaar wist zij in de onstuimige Arctische zeeën, zich te handhaven als jager op walvissen.

In 1946 was het over met de walvisvangst voor de Artemis. Hier begon een heel ander avontuur voor haar. Zij bevoer de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika als vrachtschip. Met haar 18 zeilen van totaal 1050 m² zeil is het een behoorlijk imposante dame. Nu wij toch bezig zijn met wat technische gegevens, de Artemis is 59,50 meter lang, 7 meter breed en heeft een diepgang van 3,49 meter. Haar grootmast steekt maar liefst 31 meter. Nou vooruit nog één. Onder zeil haalt de Artemis 9 knopen en op de motor 7 knopen. Voor de niet waterkenners, 7 knopen komt overeen met 12,9 km over land en 9 knopen staat voor 16,6 km. Maar ja, zoals dit met zo veel dingen gaat, zij kon niet meer concurreren en werd als vrachtvaarder uit de vaart gehaald.

Onze zuiderburen waren zo vrij om voor een tv programma met de Mercator, de Artemis hiervoor te gebruiken. Mercator is de naam van een ander prachtig zeilschip. Maar deze werd niet gebruikt. Dit was dus de Artemis. In dit programma werden veertien mensen aan boord gezet. Zij gingen een oude handelsroute volgen. De eindbestemming was het grote mysterie. De bedoeling van dit spel, tijdens de vaart, door middel van aanwijzingen, moest gezocht worden naar de eindbestemming. Zo zochten zij aanwijzingen in de steden op hun route. Van Antwerpen naar Amsterdam, Bergen, Kopenhagen, Visby, Stockholm, Helsinki, St Petersburg, Tallinn, Riga, Gdansk, Lübeck, Londen en Gent. Wie uiteindelijk wist te raden dat het om de St Niklaaskerk in Slijpe zou gaan en het mysterie wist te onthullen, kon op een beloning rekenen van 25,000 euro.

SONY DSC
Foto: Dirk-Jan Prins

Dan mag de Artemis nog even trots zijn, als zij is ingezet als het grootste vaartuig van de Brusselse havenfeesten. In 2001 komt de Artemis naar Nederland en krijgt een metamorfose. De nieuwe trotse Nederlandse eigenaren, de gebroeders Bruinsma, bouwen de boot in twee jaar tijd om tot plezierjacht met een ongekende luxe aan boord.

Begin april 2013 voer de driemastbark Artemis door IJmuiden. Nu ligt zij hoog en droog in de Haringhaven een nieuw jasje te krijgen in een dok aan de Strandweg.

Best een bezoekje waard met het aankomende mooie weer.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz