IJzig type in Wijk aan Zee

NIEUWS
ijsvogel
De IJsvogel     Foto: Dirk-Jan Prins

WIJK AAN ZEE – De IJsvogel maakt sinds 1998 een enorme come-back. 

Tellingen zijn nodig om te weten te komen of de IJsvogel zijn groei vast weet te houden. In 2002 lag de schatting op 550-600 broedparen. De nieuwe Vogelatlas is nodig voor actuele betrouwbare gegevens. Deze laat zien dat er in 2009 een enorme piek was in broedparen. Maar dit aantal is ondertussen helaas al weer gezakt naar rond de 300 broedparen.

En dan zit hij daar zomaar ineens aan de waterkant in Wijk aan Zee. De meeste broedgebieden bevinden zich namelijk in het midden en oosten van het land. Maar heel langzaam komen de broedparen richting het westen. Sovon Nederland laat weten dat mogelijk dit jaar het een topjaar gaat worden voor de IJsvogel. Sovon Vogelonderzoek Nederland is een non-profit organisatie die in Nederland het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Sovon kijkt daarbij naar de voor- of achteruitgang van vogelsoorten en naar het hoe en waarom daarvan.

Doordat er weinig vorst is geweest hebben veel dieren het overleefd. Het zou zomaar kunnen dat de IJsvogel het record van 2009 gaat verbeteren, aldus Sovon. Leuk dat hij hiervoor onder andere Wijk aan Zee voor gekozen heeft.

IJsvogels in Nederland


 

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz