Koele vondst

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Wijk aan Zee heeft in het verleden velen winkel gekend.

Van groenteman, bakkers, fietsenwinkel, slagerijen tot een drankwinkel aan toe en alle anderen die hier niet zijn benoemd. Een enkele keer komen deze historische momenten weer boven. Dit in vaak in de vorm van een erg leuke Facebooksite “Oud Wijk aan Zee” of er komt zomaar vanuit onverwachte hoek nog meer tekenen boven uit vervlogen tijden.

Op dit moment wordt het pand aan de Verlengende Voorstraat 6 gerenoveerd na verkoop. De geschiedenis vertelt dat er meerdere winkels in hebben gezeten. Zo heeft er ooit een ijssalon in gezeten. Een zeer goede ijssalon blijkt. Mensen stonden soms lange tijd in de rij om bij E. Gerritse een ijsje te kunnen bemachtigen. En denk niet dat dit alleen bewoners van het dorp waren. Uit alle windstreken kwamen de mensen dit bijzondere ijsje kopen. Zelfs bezoekers uit Zaandam en dergelijke plaatsen bleken geen uitzondering.

Maar E. Gerritse was niet alleen goed in ijs. Zo werden er fijne vleeswaren verkocht, melk en melkproducten. Wat nu blijkt, ook Gerritse paste wel eens wat aan in zijn pand of knapte het een en ander op. Er werden in de nieuwe muren dan kranten en ander soort papier gestopt als vulmiddel, isolatie en ook wel om vocht op te nemen. Ook riet was een geliefd product om in muren te verwerken om de gebruikte kalk bij elkaar te houden. Dit was vroeger heel normaal.

Nu, tijdens de verbouwingen, zijn er kranten gevonden uit die tijd maar ook papieren zakjes zoals die werden gebruikt om aangekochte producten aan de klant mee te kunnen geven. Zowel een korte als een lange versie zijn in redelijk goede staat, na al die jaren, uit de muren gekomen. Hoe lang zij daar precies hebben gezeten is niet duidelijk. In ieder geval 50 jaar en langer.

Er zal vast wel iemand zijn die precieze informatie heeft en misschien wel meer weet te vertellen over ijssalon E. Gerritse. Even een tip! Mochten jullie iets willen bestellen, telefoonnummer 208 werkt niet meer.


De korte versie    Foto’s: Dirk-Jan Prins

De lange versie

 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “Koele vondst

  1. Gaaf dat dat gevonden is,ik heb daar vroeger ook ijs gekocht,maar ook bij mijn buurman op de julianaweg van jaap,bijnaam,lip,en die had ook de lekkerste patat.

Comments are closed.