Lezersvraag!

LEZERSVRAAG

WIJK AAN ZEE – Kort geleden kwam een lezersvraag binnen. 

De lezer wist te vertellen, van horen zeggen, dat langs de weg naar de Noordpier toe, een behoorlijke buis lag. Deze bleek nog best lang ook. Zeker van de eerste bunker tot aan de windturbines aan toe. Arbeiders waren druk bezig met laswerkzaamheden. Wat zou dit kunnen zijn?

Zandsuppletie
Foto: Nagtegaal Ameland.nl

Beste lezer, dit zijn buizen bedoeld voor zandsuppletie. Zandsuppletie is een mooi woord voor het opspuiten van het strand om zo weer een natuurlijke bescherming tegen zee te creëren. Hier zijn deze buizen voor nodig. Deze buizen worden in delen ingegraven in het zand. De delen worden begraven gevuld met zand. Anders blijven zij niet onder het zand liggen. Zodra zij opgehaald worden, worden de delen opgegraven en leeggespoten. Hierna worden zij aan elkaar gelast tot een enorme lange buis. Soms wel 2 km lang of langer. Niet dat het de bedoeling is om het strand Wijk aan Zee op te gaan spuiten. Nee, het stand van Wijk aan Zee is eigenlijk een hele grote opslagplaats. Want mochten er delen tussen zitten van 100 meter, dan gaan die in zijn geheel de grond in. Dit is verreweg de goedkoopste manier van opslag en transport.

Zodra er ergens in Nederland langs de kust een zandsuppletie nodig is, komen graafmachines de voorraad in Wijk aan Zee ophalen. Zodra de buis, opgegraven is en aan elkaar gelast is, last men de kopstukken dicht. Door de lucht in de buis blijft de buis drijven. Een sleepboot vervoerd vervolgens de drijvende buis naar de plaats waar de buis zijn werk moet doen.

Op nagtegaalameland.nl staat een mooie beeldimpressie van de zandsuppletie op Ameland aan de westkust.

Hopelijk is de vraag zo beantwoord. Mochten er bij lezers vragen opkomen, vraag het gerust.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz