Liefhebbers, opgelet!

NIEUWS
vissen op de Noordpier
Vissen op de Noordpier

WIJK AAN ZEE – Hé, jij ook hier?

Ja was het zat, ik denk, ga lekker er even op uit. En had jij nog wat? Ja, dat wel, maar hij was te klein! Te klein? Hoe groot was hij dan? Hij was 34 cm en hij moet 36 cm of groter zijn. Ja dan had je pech. Maar ben jij ervan op de hoogte dat dit gaat veranderen? Nee, helemaal niet! Ja echt waar! Per 1 september van dit jaar gaat de maat omhoog. Dan moet hij 42 cm of groter zijn. En kijk uit, want de overheid gaat er extra streng controleren.

Dit gesprek, van twee vissers op de Noorppier, ging over het vangen van de, onder vissers, zo geliefde zeebaars. De Europese zeebaars of zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een straalvinnige vis uit de familie van Moronidae en behoort tot de orde van baarsachtige (Perciformes).

zeebaars
Zeebaars

De volwassen vis is gemiddeld 50 cm, maar kan een lengte bereiken van 103 cm en een gewicht van 12 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar. Hij moet niet verward worden met zaagbaars (Familie: Serranidae) uit dezelfde orde. De zeebaars heeft twee rugvinnen met 8 – 9 stevige stekels in de eerste vin en één stekel met daarachter 12-13 vinstralen in de tweede vin. De aarsvin heeft drie stekels en 10-12 vinstralen

De huidige minimummaat van 36 cm voor zeebaars wordt namelijk per 1 september 2015 verhoogd naar 42 cm. Deze nieuwe maat geldt voor zowel sport- als beroepsvissers in de Zuidelijke Noordzee, Het Kanaal, de Ierse zee en de Keltische Zee. De verhoging van de minimummaat voor zeebaars maakt onderdeel uit van het pakket maatregelen ter bescherming van het zeebaarsbestand dat de EU in 2015 uitrolt. Dit bestand staat vanwege verschillende redenen (overbevissing en recente slechte jaarklassen) sterk onder druk. Aangezien zeebaars bij een lengte van 36 cm doorgaans nog niet geslachtsrijp is, zou deze kunnen worden geoogst voordat de vis aan het reproductieproces heeft deelgenomen. Dankzij de hogere minimummaat kan de zeebaars zich minstens eenmaal voortplanten.

De Europese Commissie stelde voor om de minimummaat voor zeebaars overal in Europa naar 42 cm te verhogen, maar hier waren helaas niet alle lidstaten toe bereid. Landen grenzend aan de Golf van Biskaje en de Iberische wateren zijn van mening dat voldoende betrouwbare data voor de zuidelijke zeebaarsbestanden ontbreken. De Commissie gaat daarom nieuw wetenschappelijk advies vragen voor de zuidelijke bestanden, zodat er nieuwe zeebaarsmaatregelen voor 2016 en verder kunnen worden ontwikkeld.

Het verhogen van de minimummaat is de laatste stap in het pakket maatregelen voor 2015 dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. Eerder genomen maatregelen omvatten een ban op de pelagische trawlvisserij in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, een baglimit van drie zeebaarzen voor sportvissers, maandelijkse vangstbeperkingen en het sluiten van de commerciële zeebaarsvisserij rondom Ierland.Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.