Mariniers oefenen antiterrorisme op toplocaties

NIEUWS

WIJK AAN ZEE / IJMUIDEN – De afgelopen dagen stonden in het teken van een grote anti-terreuroefening.

Soortgelijke oefening in 2011 Den Helder                      Foto: Dirk-Jan Prins

Passagiersboot en een olieplatform konden zich verheugen op een bezoekje van zwaar getrainde mariniers. Maar wat nu blijkt, ook dit maal was de samenwerking politie en defensie niet optimaal bij deze anti-terreuroefening. Zo blijkt dat de nood- en hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulances, die bijna dagelijks samenwerken, elkaar blind weten te vinden, maar dat de samenwerking tussen onder meer politie en Defensie beter kan. Zo schrijft waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen in een verklaring. 

Foto: Dirk-Jan Prins

Aan de voorbereiding zal het niet hebben gelegen. Er is intensief gewerkt aan de samenwerking tussen politie en Defensie bij terroristische aanslagen. Toch bleek tijdens de oefening dat het lastig was om bij de twee diensten de neuzen één kant op te krijgen.

Straaljagers boven de Noordpier                   Foto: Dirk-Jan Prins

De DSI wist te terroristen in de oefening snel uit te schakelen, maar de afstemming en samenwerking tussen de speciale eenheid en de overige hulpdiensten verliep zeer moeizaam. Dit kwam voornamelijk omdat de diensten bepaalde verwachtingen van elkaar hadden. Ook leidde het gebruik van bepaalde vaktermen tot verwarring in de communicatie, aldus Defensie.

Een deel van de verbeterpunten zullen worden opgepakt door veiligheidsregio en gemeenten. Andere zaken zullen moeten worden opgepakt door nationale diensten zoals, de Nationale Politie, Defensie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “lk vind het van groot belang dat de lessen uit deze oefening verder worden uitgewerkt en omgezet in concrete acties, aldus de burgemeester van Amsterdam.


 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz