Max

VERHALEN

EEN ZIGEUNER OP HET STRAND.

Een pracht verhaal over het bijzondere paard Max. Met dank aan Jaap Kroon.

Foto’s en tekst:  © Jaap Kroon

Kushti Grai (goed paard)

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, werden de eerste zigeuners gezien in het Verenigd Koninkrijk. Hoe ze zijn overgestoken, dat vertelt de geschiedenis niet. Vandaag zag ik er een op het strand van Wijk aan Zee.

paard in branding
Foto: © Jaap Kroon

Teruggekeerd op het vaste land van Nederland. Max heet hij. Max is een Tinker, een Iers paardenras. De naam komt van het Ierse woord tinceard oftewel tinsmid, de scheldnaam voor zigeuners. Zo’n 17 jaar geleden werd Max geboren in Schotland. Voorbestemd om als betrouwbare kracht de woonwagens van de rondreizende zigeuners voort te gaan trekken. Het lot besliste anders. Zijn bonte uiterlijk en hondstrouwe ogen vielen in de smaak bij zijn huidige eigenaars. De hele familie was meteen verkocht. Max verhuisde naar Nederland. Hij leidt daar een pracht leven. De familie is dol op hem en Max dol op hen. Maar dan slaat het noodlot toe.

max1
Foto: © Jaap Kroon

Hij breekt zijn linker achterbeen bij een buitenrit. In een weiland vol met kuilen struikelt hij over een dikke tak. Na een moeizame en pijnvolle terugtocht door de duinen keert hij terug op stal. De dierenarts wordt erbij gehaald en vreest het ergste. De familie ook. Er zijn maar weinig paarden die dit uiteindelijk overleven. Een rit naar de paardenslager is dan ook vaak zijn laatste reis. Met de moed der wanhoop grijpt de familie met beide handen de laatste strohalm vast. Een bezoek aan de beste paardenkliniek van Nederland in Emmeloord. Het is nu 4 maanden geleden dat Max werd geopereerd. Met succes. Drie dagen per week revalideert hij op het strand van Wijk aan Zee. De zigeuner is terug!


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

Comments are closed.