Meten is weten

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Wie aan het wandelen is langs de kust, richting IJmuiden, komt de opgang naar het Bolwerk tegen.

20151021020842
Werkzaamheden meetstation

Het Bolwerk is de bunker halverwege Wijk aan Zee en de pier. Ter hoogte van het Bolwerk zijn graafmachines druk bezig het zand om te woelen. Een korte navraag leert dat hier meetpunten komen. En dan moeten wij niet denken aan de luchtmeting maar aan warmtemeting.

20151021020842 (1)
Hoe het er precies uit komt te zien is niet bekend

Het geval wil, dat op dit punt meerdere kabels van het windmolenpark aan land komen. Zodra die molens aan het draaien zijn, wekken zij aardig wat energie op. Dat is ook precies de bedoeling. Een schone bron van energie, dat is windenergie. Geen uitstoot van CO2 en dus helpt het bij het tegengaan van de opwarming van de aarde. Toch? Nu blijkt dat de windturbines een opwarmend neveneffect hebben, vooral gedurende de nachten. Geen opwarming door CO2 maar door de windmolens. Hoe zit dat precies?

Niet verwacht, maar windmolens beïnvloeden de lokale temperatuur spectaculair. In de zomer warmden de windmolens het windmolenpark op met 0,7˚C per decennium en in de winter ietsje minder met 0,5˚C per decennium. Dit is ten opzichte van de regio direct rondom de windturbines. Vooral in de nachten was het opwarmende effect goed te zien, overdag nauwelijks tot niet. Dit is logisch omdat gedurende de nacht de bodem veel kouder wordt dan de lucht een paar honderd meter boven het aardoppervlak en de windmolens zorgen voor turbulentie waardoor de luchtlagen mixen. Hierdoor warmt de bodem dus op in de nacht. Dezelfde strategie wordt regelmatig gebuikt door fruitkwekers om de vorst in de vroege morgen tegen te gaan. Zij gebruiken echter geen windmolens maar vliegen met een helikopter of wentelwiek over de boomgaarden.

Gedurende de dag is het aardoppervlak al warm ten opzichte van de lucht daarboven door de zonneschijn. Daarom hebben de windmolens dan nauwelijks een opwarmend effect. Het verschil tussen de winter en zomer zit hem in de windkracht. Er was meer wind in de zomermaanden waardoor het aardoppervlak dus meer opwarmde dan in de winter.

Nu weten wij dat het opwekken van energie met warmte gepaard gaat. De warmte die de kabels opwekken in de zee is niet zo’n probleem. Alhoewel, gezien het aantal molens in de Noordzee zou dit best nog wel eens de reden kunnen zijn van het veranderen van flora en fauna in de Noordzee. Maar tot nu toe is het water een mooie koelbak. Maar eenmaal aan land, is dit een ander verhaal. Om nu te weten te komen hoeveel warmte door de kabels geproduceerd wordt en welke maatregelen genomen moeten worden indien te warm, komt er bij het Bolwerk een meetstation die dit nauwlettend in de gaten gaat houden voor ons.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz

1 thought on “Meten is weten

  1. Een reactie van een bezorgde bewoner. Indien iemand hier meer over weet, laat je horen. Wie weet kan er dan degelijk onderzoek komen: “Je vraagt je af gaat dit over warmte of ook over elektromagnetische straling? Is de tekst van een persbericht of hebt je de info verzameld? Omdat deze hoogspanningsleidingen ondergronds op een paar meter afstand van woonhuizen in Wijk aan Zee liggen, en omdat wij dagelijks fietsen en lopen vlak boven die kabels, kan het voor “ons” interessant zijn iets te leren over de elektromagnetische straling van 380 Kv kabels. Het RIVM spreekt inmiddels al over een risico op leukemie en alzheimer voor mensen die minder dan 50 meter bij een 380 Kv kabel wonen, TenneT heeft een paar jaar geleden van 9 gezinnen die bij zo’n ondergrondse kabel woonden de verhuizing vergoed”.

Comments are closed.