Midzomer Buitenplaatsenweekend in Kennemerland

NIEUWS
Binnenkijken in Paviljoen Welgelegen. (Kenneth Stamp)
Bron: Provincie Noord-Holland

BEVERWIJK – Tijdens het Midzomer Buitenplaatsenweekend op 20 en 21 juni openen acht onontdekte buitenplaatsen in Kennemerland hun poorten voor publiek.

Kennemerland is rijk aan buitenplaatsen; monumentale panden met aangelegde tuinen, moestuinen, boomgaarden en koetshuizen. Tussen 1600-1900 waren dit zomerverblijven van rijke stedelingen die de stinkende stad ontvluchtten voor een zomer in hun lusthof. In het buitenplaatsenweekend staat, net als vroeger, ontspanning en genieten van cultuur en natuur centraal. Zij bieden een zomers programma aan vol muziek, tentoonstellingen, workshops, fietstochten en lekker eten en drinken.

Er is van alles te beleven op de buitenplaatsen. Beeckestijn in Velsen-Zuid is op 21 juni het podium voor een bruisend Midzomerfestival met activiteiten voor het hele gezin. Met diverse workshops, theater, live music, eten en het maken van Beeckestijnmonsters van afval.

Gedurende het weekend kunnen cultuurliefhebbers tentoonstellingen bezoeken op Paviljoen Welgelegen en Huis Leyduin. Of deelnemen aan een rondleiding op Huis te Manpad. Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders het spannende spel ‘Sabotage op Leyduin’ spelen. In de Kasteeltuin van Assumburg zal Marten Fisher zelfgeschreven nummers ten gehore brengen. Op Duin & Kruidberg kan men genieten van zomerse culinaire arrangementen. Kijk voor het volledige programma, data, tijden en entree.

De buitenplaatsen zijn uitstekend te combineren via een fietsroute. Deze route te downloaden. Speciaal voor het Midzomer Buitenplaatsenweekend heeft biedt Rent a Bike in Haarlem een zomerse aanbieding. Voor € 10,- een tocht langs buitenplaatsen in Kennemerland in combinatie met een routeboekje en een flesje water. Rent a Bike bevindt zich op een paar minuten lopen van Station Haarlem en is ideaal voor mensen die met het openbaar vervoer komen. Graag vooraf reserveren via info@rentabikehaarlem.nl.

Historie Buitenplaatsen

Rijke Amsterdamse stedelingen leefden tussen 1600 en 1900 een intrigerend leven. Zij ontvluchtten de drukke, stinkende stad en trokken zich tijdens de vijf maanden tellende zomerperiode terug op hun weelderige buitenplaatsen. In hun gecreëerde lusthoven ontspanden zij en genoten de rijke kooplieden van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. Nederland telde rond de 6.000 buitenplaatsen, waarvan er circa 550 van bewaard zijn gebleven.

Buitenplaatsen in Beeld

Het Midzomer Buitenplaatsenweekend is onderdeel van Buitenplaatsen in Beeld. De buitenplaatsen in Kennemerland staan hierbij als cultuurhistorische identiteit centraal. Met het programma maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Buitenplaatsen in Beeld komt tot stand in opdracht van provincie Noord-Holland.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz