Natste juni maand sinds begin 1900

NIEUWS

WIJK AAN ZEE / BEVERWIJK – Juni 2016 gaat de boeken in als de zomermaand waarin er meer water dan ooit via de rivieren Rijn en Maas ons land binnenkwam.

Rivier overstroomd Cortenoever, Piepenbelt, winterdijk bij hoogwater, IJsselsprong
Foto: Ruben Smit RWS

Het record kent zijn oorsprong in de hevige neerslag in Noordwest Europa van de afgelopen weken. Sinds het begin van de vorige eeuw stroomde er in juni niet zoveel water Nederland binnen dan dit jaar.

In de maand juni heeft de Rijn bij Lobith een gemiddelde afvoer bereikt van 4330 m3/s. Dat zijn bijna twee Olympische zwembaden per seconde. Gemiddeld komt er in juni bijna de helft, 2200 m3/s aan water, via de Rijn bij Lobith ons land binnen. Het oude record stamde uit 1965: 4150 m3/s in juni.

Ook voor de Maas werd een record bereikt afgelopen junimaand. Bij St. Pieter, waar de Maas ons land binnenkomt, werd in juni 2016 een gemiddelde afvoer van 520 m3/s bereikt. Dit is ruim vier keer zoveel als gemiddeld in juni (120 m3/s). Hiermee is het bestaande record van juni 1926 (350 m3/s) ruim verbroken.

Aldus de berekeningen van Rijkswaterstaat. Maar wisten jullie dat op een steenworp afstand een gebouw staat, ook van Rijkswaterstaat en zeer nauw betrokken is bij de verwerking van al dit water? Ook het water uit het, voor ons, achterland? Lees maar eens het artikel uit 2013.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz