Nieuw potje om te koken

NIEUWS

BEVERWIJK / IJMUIDEN – In zes maanden tijd wordt Converter 23 van de Oxystaalfabriek van Tata Steel vervangen. Een zeer grote klus.

Converter2

Een converter is een groot vat waarin vloeibaar staal wordt gemaakt. Vier zeer grote en duizenden kilo’s wegende onderdelen van de nieuwe converter, maar ook de draagring waaraan hij wordt opgehangen, zijn in de haven van Tata Steel uit een schip op een speciaal voertuig getakeld. Het transport zal er voor alle onderdelen drie dagen over doen om bij de laadhal van de Oxystaalfabriek te komen. Het transport van het eerste onderdeel start vandaag. Uit voorzorg zijn zelfs lantaarnpalen langs de route tijdelijk verwijderd. Zo groot zijn deze onderdelen. De draagring van de nieuwe converter bijvoorbeeld, heeft een gewicht van 185 ton en een diameter van maar liefst 12 meter. Werkelijk immens te noemen.

transport_ring_57801Draagring

Alleen al met het aan elkaar lassen van alle onderdelen van de nieuwe converter, zal een ploeg van 50 lassers twee maanden bezig zijn. De aanschaf van deze nieuwe converter is van groot belang voor de stabiliteit van het productieproces in de staalfabriek. Hiermee kan Tata haar klanten de hoge kwaliteit staal blijven leveren waarmee zij in hun markten het verschil kunnen maken.

De Oxystaalfabriek, in feite de keuken van het staalbedrijf in IJmuiden, beschikt over drie van deze converters. Twee daarvan zijn continu in bedrijf. Het zijn grote pannen waarin het staal wordt bereid. Nadat schroot in de converter is gestort, wordt daarop een pan met vloeibaar ruwijzer uitgegoten. Met een zuurstof-lans wordt het koolstofgehalte van het vloeibare ruwijzer van 4,5% tot onder de 1,9% gebracht. Vervolgens heb je vloeibaar staal. Vergelijk het met een pot bouillon. De staalmakers van Tata Steel zijn in feite de chefs de cuisines van het staalbedrijf. Door verschillende stoffen in verschillende doseringen aan het staal toe te voegen, maken zij van vloeibaar staal een breed palet aan staalsoorten. Het staal wordt vervolgens tot plakken gegoten, die daarna weer tot rollen worden uitgewalst.

 Bron: Tata Steel


Widget is loading comments…

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz