Ocean Cleanup kan beginnen

NIEUWS

De  Financiering is binnen voor een prototype. 

OceanCleanup key visual mid res
Foto: ABN-AMRO

En waar gaat de Ocean Cleaner van start? Juist, op de Noordzee! De cleaner is bedacht door de nu 22 jarige Nederlandse jongen Boyan Slat en heeft voldoende financiën binnen om te starten met zijn project. Het werk zal deze zomer al van start gaan. 22 juni wordt het prototype onthuld in Den Haag. Het maken, uitzetten en testen van het prototype kost ongeveer 1,5 miljoen euro. Een derde van dit bedrag is toegezegd door offshore dienstverlener Boskalis. De Nederlandse overheid omarmd dit project en heeft toegezegd een 0,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Waar de rest van het bedrag vandaan komt? Dat is toegezegd door een anonieme filantroop.

Dit is een op zichzelf staand project. Want toen Boyan op 16 jarige leeftijd op het idee kwam om dergelijke installaties te gaan ontwerpen is sindsdien, in twee jaar via crowdfunding, 2,2 miljoen dollar opgehaald bij ruim 38.000 investeerders uit 160 landen. Hij kwam overigens op het idee na een nare ervaring tijdens een duik in Griekse wateren. Hij was zo teleurgesteld dat er meer flesjes en plastic onder water te vinden was dan de vissen waar hij naar op zoek was.

Het prototype gaat nu op zo’n 23 kilometer voor de kust van Scheveningen uitgelegd worden en zal daar een jaar getest worden. Het uiteindelijke doel is het uitrollen in 2020 van een enorm schoonmaakplatform met een lengte van 100 kilometer in de Stille Ocean bij Hawaï.

In het plan worden lange drijvers uitgerold die dienen als een kunstmatige kust. Vuilnis drijft met de stroming naar het platform waar het wordt verzameld en opgeruimd. Boyan zelf vertelt dat het van fundamenteel belang is dat de drijvende barrière de meest harde en extreme omstandigheden aankan. Wij zullen met zijn allen duimen voor Boyan.

djp portret
Dirk-Jan Prins

 Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz