“Ons Thuis”

NIEUWS
OPENING ONS THUIS
Foto’s: Dirk-Jan Prins

BEVERWIJK – Zaterdag 18 oktober om 14.00 uur is het dan zover.

Aan de Laan van Broekpolder, vindt de opening plaats van een wooncentrum. De uitbundige en welgemeende lach van wethouder Erol, die de opening verrichtte, verraad zijn enthousiasme over dit geweldige project.

Dit centrum is gespecialiseerd in opvang van mensen met dementie. Waar zorgcentra steeds vaker de deuren sluiten, is deze wooneenheid door een particulier initiatief van de grond gekomen. Geen overheid, geen subsidies.

jannie zwart
Janny Zwart

Janny Zwart, initiatiefneemster en oprichtster, legt uit. Oud worden in een zorgcentrum waar aan het eind van de gang de deur op slot zit. Dit zag ik niet zitten. Het gaat mij erom dat de mensen gewoon door kunnen gaan met hun leven zoals zij gewend waren. Wil iemand op zijn kamer zitten, dan kan dat. Als er behoefte is aan gezelschap, ook mogelijk. Iemand kan zijn eigen leven indelen. Of je van uitslapen houdt of lekker lang op wilt zijn, geen probleem. In het gebouw is er ruimte genoeg om de dierbare spulletjes, waar iemand aan gehecht is, mee te nemen. Zelfs de huisdieren van de bewoners krijgen hier onderdak. En, familie en vrienden mogen komen en gaan wanneer dit hen schikt.

Er bevinden zich veertien verschillende slaapkamers in het huis. De bewoners betalen een eigen bijdrage voor huur en verblijf. De kosten voor de zorg worden betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB). Om het wonen mogelijk te maken voor kleinere inkomens, is een aantal kleinere kamers in het wooncomplex aanwezig.

zuidoost
Wethouder Haydar Erol te midden van het team uit Amsterdam Zuid-Oost

Tijdens de opening is er een groep vrijwilligers aanwezig. Lea Goudmijn (buurtbewoner van Amsterdam Zuid-Oost) ontwikkelt het project Beleving, Ervaring, Kennis (B.E.K.) voor jongerenwerk waarbij zij meer ervaring op kunnen doen met ouderen. De kinderen gaan in oktober en november op bezoek bij kleinschalig wonen “Ons Thuis”  Tijdens het project werken deze kinderen met licht dementerende ouderen. Zij geven de nodige extra ondersteuning. De kinderen zullen activiteiten ondernemen, waaronder koken en knutselen. Het doel hiervan is om het contact tussen tieners en ouderen te bevorderen. Bovendien worden deze vrijwilligers ingewerkt om in te kunnen springen indien nodig. Tevens is het de bedoeling dat deze groep in Beverwijk goed kijkt hoe het allemaal moet, om zo hun bevindingen in de nabije toekomst in o.a. Amsterdam Zuid-Oost, in praktijk te  brengen.

Voor vrijblijvende informatie kunnen jullie contact opnemen met het volgende nummer: 06-34007130


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz