Ontdek Hollands Werelderfgoed door het oog van de lens

NIEUWS
De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam

BEVERWIJK – In het weekend van 13 en 14 juni 2015 openen de Werelderfgoederen in Nederland hun deuren voor publiek.

Ontdek en beleef wat de Nederlandse werelderfgoederen zo uniek maakt in de wereld. Dit jaar staat het weekend in het thema van fotografie: ‘Werelderfgoed gezien door het oog van de lens’. Diverse forten van de Stelling van Amsterdam organiseren activiteiten rondom het thema. Meer informatie over deze activiteiten is te vinden op de site.


De Gouden Driehoek – 14 juni

Beleef de Gouden Driehoek door het oog van de lens op zondag 14 juni. Instameet Holland organiseert Instameet de Gouden Driehoek; een ontdekkingstocht langs de drie werelderfgoederen Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster én de Grachtengordel van Amsterdam. Meld u aan voor deze ontmoeting van fotografen (een instameet) via de website van de Stelling van Amsterdam. De instameet start bij Fort bij Spijkerboor en is gratis. Deelname is op inschrijving.


Fort aan de St. Aagtendijk – 13 en 14 juni

Met een uitgebreid programma sluit het fort in Beverwijk aan bij het thema ‘Door de Lens’. Het weekend zijn er rondleidingen in en om het fort. Bezoek ook de fotoexposities ‘Kijk op de Wijk’, de forten van de Stelling van Amsterdam en foto’s van andere fotografen. U kunt ook deelnemen aan de diverse workshops en de fotowedstrijd op zaterdag ‘shoot and run’. Deelname workshops is op inschrijving.


Spuwen, Schuilen en Spuien op Fort aan den Ham – 13 en 14 juni

Fort aan den Ham in Uitgeest opent zijn deuren met de gratis fotografietentoonstelling Spuwen, Schuilen, Spuien van Nicole Segers en Luuk Kramer. Beide fotografen vullen elkaar aan, om tegelijkertijd elkaar te bestrijden en te becommentariëren. Waar Nicole Segers de Stelling van Amsterdam fotografeert vanuit het thema geborgenheid, verbeeldt Luuk Kramer de Stelling van Amsterdam vanuit een dreiging. Zaterdag is alleen de buitenzijde van het fort te bezoeken. Zondag kunt u ook een kijkje in het fort nemen.


Fotografie op het Hembrugterrein – 13 en 14 juni

Genoeg te doen op het Hembrugterrein in Zaandam: het hart van de Stelling van Amsterdam. Het Hembrugmuseum toont bijzondere foto’s van vakfotograaf Gé Dubbelman. Bezoekers kunnen zich ook aanmelden voor foto-expedities. Beeldend kunstenaar Maarten Heijkamp stelt zijn atelier op het Hembrugterrein open voor het publiek. Tevens is er de ARTzaanstad kunstbeurs. Een kunstbeurs waar het mogelijk is zowel kunst te kopen als te lenen.  Zaterdagavond presenteert stichting BIND een buitenbioscoopenBYOB (Bring Your Own Beamer). Daarnaast zijn in het weekend van 13 en 14 juni ook forten geopend met andere activiteiten. Kom naar Forteiland Pampus, Fort Benoorden Purmerend, Fort bij Veldhuis, Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort bij Uithoorn, Fort aan de Ossenmarkt en Fort bij Abcoude.


Historie

Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld. Zij vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. De Nederlandse werelderfgoederen zijn: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee, de Grachtengordel van Amsterdam en de Van Nellefabriek. Zie voor meer informatie over Nederlands Werelderfgoed www.werelderfgoed.nl. De Stelling van Amsterdam, bestaande uit 46 forten en batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam, staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Deze linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten de hoofdstand houden. De Stelling van Amsterdam is nu een groene ring rondom Amsterdam. Zie voor meer informatie over de Stelling www.stellingvanamsterdam.nl.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz