Ontdekkingstocht in de bunkers

NIEUWS

WIJK AAN ZEE – Tijdens de Bunkerdag gaan bunkers langs de hele Nederlandse kust voor een dag open.

Foto’s: Dirk-Jan Prins

Op zaterdag 9 juni, tussen 10.00 en 17.00 uur, gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Wijk aan Zee gaan niet alleen veel bunkers open tijdens de Bunkerdag. Er is ook daarnaast van alles te doen voor jong en oud waarin jij meer kunt leren over de Atlantikwall. De Dorpsweide is het centrale ontmoetingspunt in Wijk aan Zee. Hier is informatie te krijgen en vindt ook de kaartverkoop plaats. De kaartjes zijn 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor de kinderen. Daarmee hebben jullie toegang tot alle bunkers langs de kust.

Van en naar de bunkers

Op de Dorpsweide staan ook de Jeeps en Dodges van Keep Them Rolling klaar om jullie heen en weer te brengen naar de bunkers van het Bolwerk. Een retourtje kost € 2,00 per persoon en is alleen voor bezoekers met een Bunkerdagticket.

In de grote tent wordt doorlopend de film ‘De Verborgen Grens’ gedraaid. Een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland met daarin niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. De kijker krijgt zo een authentiek beeld van het leven in de Nederlandse kuststreek tussen 1940 en 1945. Kinderen kunnen geschminkt en krijgen een kleurplaat en werkboekje met opdrachten mee.

Fort Velthuis vertelt over de activiteiten van stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd boven Nederland die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gevonden onderdelen worden tentoon gesteld.

Trek gekregen? Bij Sonnevanck, Gewoon en Paasdal kunnen jullie terecht voor een speciale bunkerhap, lunch of, hoe toepasselijk, een patatje oorlog. Bij Brasserie Wijk aan Zee, in de Zwaanstraat, is het mogelijk om lekker saté te komen bunkeren. Meer informatie over de Atlantikwall? Kijk dan op www.bunkerdag.nl locatie Wijk aan Zee.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz