“Onzinborden” Wie het weet mag het zeggen

NIEUWS

n1

BEVERWIJK – Uit het niets is daar een goede vraag. Door een lezer gesteld. Deze vraag werd gesteld in de colmn “onzin” borden. Weet iemand hoeveel die dingen kosten? Een Gods vermogen, was zijn eigen conclusie.

Na een tijdje voor mij uit te hebben gestaard, besefte ik geen antwoorden te hebben op deze vraag. Dan maar in de telefoon klimmen, zoals dit zo mooi heet. Eens kijken of ik voor deze lezer passende antwoorden kan vinden. Warempel, dit lukt. Wel met moeite, want geen van de overheidsinstanties laat weten welke korting zij heeft op verkeersborden en het plaatsen hiervan. Tijdens een telefonische rondvraag kwam ik bij één van de bordenmakers van Nederland. De woordvoerder kon mij verzekeren dat de prijzen hieronder genoemd, voor de overheid op ongeveer de helft zal uitkomen. Dan is deze woordvoerder ook nog zo vriendelijk om enige achtergrond informatie te verstrekken.

Mocht één van jullie zo’n bord willen plaatsen, ergens op een stukje eigen grond, dan komt alleen het plaatsen op ongeveer € 120,00 Maar neem nu eens de situatie in “onze bocht” waar de borden bijna de bocht uitvliegen. Rijkswaterstaat komt nooit zelf om borden te plaatsen. Dit doen aannemers die werken voor Rijkswaterstaat. De weg moet worden afgezet. Eén rijstrook moet geblokt met een rood kruis. Tijdelijke borden worden geplaatst. Rijdende afzetting. Per plaatsing zijn zo’n vijf mensen aan het werk. Dit grapje loopt in de duizenden euro’s per plaatsing. Hoeveel Rijkswaterstaat precies hiervoor moet betalen? De lippen blijven gesloten.
Dan de borden zelf maar onder de loep nemen. Daar gaan wij.
In de bocht staat twee maal een hectometer bordje zoals op de foto.
Kosten samen, zonder de paaltjes, € 190,00
Er staat één 60 km bord. Prijs € 96,00
Het 50 km bord komt ook op € 96,00
Het spilgevaarbord komt op € 76,00 Slipt er zomaar € 20,00 tussendoor.
Maar dan moet dit materiaal nog geplaatst. Vijf sets beugels. Samen € 125,00
Vier grondpalen totaal € 300,00 Dit maakt het lieve sommetje van € 883,00 voor deze twee plekken in de bocht. Hele geruststelling, de overheid hoeft ongeveer de helft te betalen. En mocht het zo zijn dat de overheid BTW moet afdragen, dan gaan wij rekenen met exclusief prijzen.
Maar exclusief de BTW is het totaal alsnog zo’n € 365,00 voor deze twee plekken in de bocht. Hopelijk hebben jullie nu wat meer inzicht in werk en kosten. Dat het niet altijd even snel gaat, heeft te maken met Rijkswaterstaat. Zij wenst efficiënt te werken. Jawel! Daarom wordt een aantal werken verzameld op een traject, zodat ze gelijktijdig uitgevoerd worden.Ook wel clusteren genoemd.
Met dank aan de woordvoerder van dit borden bedrijf. Hij nam tenminste geen bord voor zijn … ik bedoel blad voor zijn mond.

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz