Open Monumentendag 2015

NIEUWS
Velsertunnel_ventilatiegebouw_noord
Ventilatiegebouw Noord

BEVERWIJK – Rijkswaterstaat opent vanwege Open Monumentendag op zondag 13 september de deuren van het ventilatiegebouw aan de Oude Pontweg 1 in Velsen-Zuid.

De karakteristieke hyacintvormige ventilatietorens, die als bakstenen bloemen boven de Velsertunnel uittorenen, zijn daarmee het 14e monument van Rijkswaterstaat dat komend weekend te bezoeken is.

Zondag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn de torens in Velsen-Zuid van dichtbij te bekijken en worden er doorlopend rondleidingen gegeven door het binnenste van de tunnel. Geïnteresseerden krijgen zo de kans om onder meer de oude bedieningsruimte, het ondergrondse bluswaterreservoir en verschillende technische ruimtes te bekijken. Per rondleiding kunnen maximaal 10 personen mee. Aanmelden is niet nodig. De tunnelbuis is geen onderdeel van de rondleiding, omdat de Velsertunnel gewoon open is voor verkeer.

De lage torens dienen voor de aanvoer van verse lucht en de hoge torens voeren verontreinigde lucht af. Zij werden tussen 1952 en 1957 gebouwd naar ontwerp van de architect Dirk Roosenburg, die de hyacintvorm bedacht als verwijzing naar het bollenteeltverleden van het gebied. De ventilatietorens van de Velsertunnel worden gezien als schoolvoorbeeld van een geslaagde balans tussen schoonheid en functionaliteit. In 2007 kregen zij de status van rijksmonument. Zij staan in de top 100 van meest waardevolle gebouwen en ‘ensembles’ uit de wederopbouwperiode tussen 1940 en 1958.

De Velsertunnel wordt vanaf april 2016 compleet gerenoveerd en sluit om die reden volledig voor verkeer. De monumentale ventilatietorens van de Velsertunnel blijven ook na de renovatie in gebruik. Niet meer om de tunnelbuizen te ventileren, maar om nieuwe veilige vluchtruimtes te voorzien van frisse lucht.


 

 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz