Open tuindag Akerendam

NIEUWS

Meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw?

Akerendam vlak na de opknapbuurt 2017         Foto: Dirk-Jan Prins 

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door  mr. Willem Louis Sluyterman van Loo.

In 1977 en 1988 werd het complex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

Kom zondag 6 augustus tussen 10.00-17.00 naar de open dag. De toegang is gratis en jullie kunnen deelnemen aan een rondleiding. Wie meer wil weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw kan deelnemen aan één van de gratis rondleidingen. Deze starten om 11.00 uur en om 13.30 uur.

Bij de oranjerie is koffie, thee en taart verkrijgbaar. Ook (invaliden) toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het handig én wel zo gezellig om een begeleider mee te nemen. Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz