Open Tuindag Akerendam

NIEUWS

BEVERWIJK – Willen jullie meer weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw? Kom dan op zondag 3 juni a.s. tussen 10.00-17.00 naar de open dag.

Dit jaar is het eerste pilotjaar waarin de Nederlandse Tuinenstichting i.s.m. de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed de “Rendez-vous au Jardin” in Nederland lanceert. Vanwege het Europese jaar van het erfgoed, vindt dit culturele evenement ook plaats in Duitsland, Hongarije, Kroatië, Slowakije, Litouwen, Ierland, Estland en Wallonië (België).

De buitenplaats Akerendam in Beverwijk is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door  mr. Willem Louis Sluyterman van Loo. In 1977 en 1988 werd naast het historische park van Akerendam het servicecomplex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren. Het herbergt nu het bureau van Fonds Sluyterman van Loo en wordt verder gebruikt voor bijeenkomsten en culturele evenementen die het fonds organiseert.

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten.  Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse groenten en fruitsoorten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

Openingstijden

De tuin is geopend van 10.00-17.00 uur en de toegang is gratis. Wie meer wil weten over de Europese tuinen kan een presentatie bijwonen van Hans Otten, tuinbaas Akerendam. Deze vinden plaats om 11:00 uur en om 14:00 uur en duren ongeveer 45 minuten.

Bij de oranjerie op de buitenplaats zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen. (Invaliden)toiletten zijn aanwezig. Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter bioscoop Cineworld.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz