Open (tuin)dagen Akerendam en Nieuw Akerendam

NIEUWS
akerendam
Bron en Foto: Stichting Sluyterman van Loo

BEVERWIJK – Jullie zijn op zondag 20 juli en zaterdag 13 september 2014 van harte welkom de tuin van buitenplaats Akerendam te bezichtigen tussen 10.00-17.00 uur.

Op 13 september is tevens het huis geopend. Nieuw Akerendam, een uniek wooncentrum voor senioren, zet op zaterdag 13 september de deuren open voor belangstellenden. Appartementen van verschillende afmetingen zijn te bezichtigen.

De buitenplaats Akerendam is tussen 1636 en 1639 door de Amsterdamse koopman-regent Jan Bicker aangelegd. Van de zeventiende tot eind negentiende eeuw was een buitenplaats een zomerverblijf voor rijke stedelingen. Akerendam werd in 1852 verworven door mr. Willem Louis Sluyterman van Loo. In 1977 en 1988 werd het complex Nieuw Akerendam gerealiseerd. Het oude Akerendam heeft zijn functie als woonvoorziening voor ouderen verloren.

In de tuin van Akerendam staan de kuipplanten weer buiten. Ondanks dat Akerendam midden in het centrum van Beverwijk ligt, is het gedurende het groeiseizoen een oase van rust. De tuin, een Rijksmonument, is oorspronkelijk aangelegd tussen 1636 en 1639. Destijds had de tuin naast een sierfunctie vooral een nutsfunctie: de eigenaar en zijn familie leefden tijdens de zomer, die werd doorgebracht op buitenplaats Akerendam, goeddeels van de ‘vruchten’ uit de tuin. Ook nu nog wordt een deel van de tuin gebruikt als moestuin, waar diverse onvergetelijke groenten worden gekweekt. Achter huis Akerendam ligt een grote barokke spiegelvijver. Deze vijver geeft een goede indruk van de barokke stijl van vijvers uit de 18e eeuw.

De toegang is gratis. Wie meer wil weten over de tuin van buitenplaats Akerendam met haar tuinstijlen uit de 17e, 18e, 19e, 20ste en 21ste eeuw kan deelnemen aan één van de gratis rondleidingen die starten om 11.00 uur en om 13.30 uur.

Bij de oranjerie zijn koffie, thee en taart verkrijgbaar, (invaliden)toiletten zijn aanwezig. Hoewel de tuin rolstoelvriendelijk is, is het altijd handig én gezellig om een begeleider mee te nemen.

Akerendam ligt tegenover het NS station van Beverwijk aan de Velserweg 20. Parkeren is mogelijk op het Stationsplein of achter Cineworld.


Widget is loading comments…


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz