Paraffine

NIEUWS
Paraffine op het strand
Foto: Reddingsbrigade Bloemendaal 2015

WIJK AAN ZEE – Rijkswaterstaat is sinds afgelopen zaterdag bezig met het opruimen van paraffine

Dit keer op de kust van Texel, Terschelling, Schiermonnikoog, Groningen, Rottumerplaat en Simonszand.

Bij de werkzaamheden wordt, in verband met het broedseizoen, voortdurend rekening gehouden met de vogels en zeehonden in het gebied. Het zou daarom zomaar kunnen dat het, met andere wind, ook weer op onze stranden terecht komt. Dit keer gaat het om meer dan 50 kubieke meter. Naar verwachting zal het opruimen ervan nog vier tot vijf dagen duren. Paraffine is niet schadelijk voor mens en milieu.

Het is niet schadelijk voor mens en milieu”, staat er in het persbericht van Rijkswaterstaat. Dit is niet helemaal waar. ”Als iets niet giftig is, betekent het niet dat het niet schadelijk is,” aldus Merijn Hougee van Stichting De Noordzee. Paraffine is namelijk wél schadelijk voor zeedieren. Als het in het darmstelsel van dieren komt, vormt er zich een waslaag aan de binnenkant waardoor er geen voedingsstoffen opgenomen worden. Naast deze toch wel ernstige zaken voor de dieren, geeft het ook overlast voor strandbezoekers. Bij warm weer wordt het goedje plakkerig.

Helaas is het lozen van paraffine in zee, onder bepaalde voorwaarden, niet strafbaar. Onacceptabel, vindt Stichting De Noordzee. Schepen zouden de paraffineresten moeten afgeven in de haven. Dat dit kan bewijst het bedrijf Sasolwax in Hamburg. Het bedrijf, marktleider op het gebied van wasachtige stoffen, heeft een schoonmaakinstallatie in de haven geplaatst. Rederijen die aan dit bedrijf leveren zijn contractueel verplicht de tanks van hun schip in de haven te wassen. Het is nog rendabel ook, want de paraffineresten worden op deze wijze teruggewonnen voor productie.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz