Participatieraad en gemeente vaker in gesprek met inwoners

NIEUWS
Foto: Dirk-Jan Prins  Bron: Gemeente Beverwijk

BEVERWIJK – Vanaf april 2018 werkt de gemeente Beverwijk samen met de Participatieraad Beverwijk.

Zij willen zo vroeg mogelijk in gesprek met inwoners over sociale vraagstukken. Zoals minimavoorzieningen, hulp bij het huishouden of mantelzorg. Hoe zorgen we ervoor dat voorzieningen goed aansluiten bij wat inwoners willen? En hoe helpen we het beste? Die vragen worden niet meer gesteld aan een adviesraad, maar steeds meer aan betrokken inwoners en cliënten zelf. Er is onderzocht of die aanpak goed werkt. Het college van B&W heeft vandaag het onderzoeksrapport besproken.

Het onderzoeksbureau zegt dat de gemeente en de Participatieraad goed op weg zijn. Er zijn in de afgelopen twee jaar veel inwoners gesproken over allerlei onderwerpen. En de gemeente staat open voor inbreng van buiten. Maar er is ook nog veel te doen. Er zijn groepen waar nog weinig of geen contact mee is. En mensen die zelf niet goed in staat zijn om te vertellen waar zij behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld omdat zij niet goed kunnen lezen of de Nederlandse taal niet goed spreken. Ook jongeren willen we vaker spreken. Waar hebben zij behoefte aan?

Inwoners zien en horen graag wat er met hun inbreng gebeurt

Er zijn ook inwoners om hun mening gevraagd. Waaronder een groep inwoners die heeft meegedacht over voorzieningen voor mensen met weinig geld. En een groep inwoners uit Wijk aan Zee. Daar is een groot onderzoek is geweest naar de behoefte aan welzijn-, zorg- en sportvoorzieningen. De gemeente is heel blij dat veel van hen de moeite hebben genomen om te vertellen wat ze vonden van die onderzoeken. Inwoners waarderen de mogelijkheid om mee te denken. Niet verrassend is dat veel van hen aangeven dat het wel belangrijk is om te laten zien en horen wat daarmee gebeurt. Door plannen bijvoorbeeld in kleine stapjes al uit te voeren. Door regelmatig te laten horen hoe het ervoor staat. En door begrijpelijke informatie te geven over voorzieningen.

De Participatieraad gaat door

De gemeente is blij dat de gekozen werkwijze werkt. En wil graag verder aan de slag met de Participatieraad. De Participatieraad heeft veel wensen en ideeën om met nog meer mensen in contact te komen en meer inwoners aan het woord te laten. Het rapport is ook verstuurd aan de gemeenteraad. Ook zij denken in een commissie na over manieren om inwoners te betrekken bij de gemeentelijke plannen. Het rapport geeft adviezen over hoe de gemeente dit, samen met de Participatieraad, nog beter kan doen. Meer weten over de Participatieraad Beverwijk?

Op hun website is meer informatie te vinden: www.participatieraadbeverwijk.nl Hier kunt u ook een vraag stellen.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz