Pas op voor de berenklauw

NIEUWS


De berenklauw staat weer in bloei.

Daarom is het oppassen geblazen. Kom jij in contact met het sap, dan kan er jeuk ontstaan, rode vlekken of wonden die lijken op brandwonden. Behandel daarom de beschadigde huid als een brandwond: koel met lauw water en vermijd zonlicht! Als het sap in ogen komt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan. Het sap van de berenklauw is ook giftig bij inname. Maar niet alleen voor de mens is deze plant schadelijk.

Pas goed op jouw huisdier en laat deze niet in contact komen de deze plant. Het sap van de berenklauw bevat een stof die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie.

 

Pas op voor de berenklauw

Binnen 24 uur kan een ernstige ontsteking ontstaan, meestal op de neus van de hond, omdat hij daarmee natuurlijk overal aan snuffelt. Er ontstaan rode vlekken, bulten, blaren en eventueel wonden. Meestal is er geen jeuk.

Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken en dat geldt voor ieder deel van de plant. Wanneer jouw hond in aanraking is gekomen met de plant, kan jij hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en hondenshampoo en enkele dagen zonlicht vermijden. Is de huid toch gaan ontsteken? Verzorg de huid dan zo goed mogelijk met bijvoorbeeld brandwondenzalf en pijnstillers geven. Het komt altijd goed, maar soms blijft er wel een litteken over.


Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz