Patiënt ziek door teken-encefalitisvirus

NIEUWS
Teek
Bron: Ministerie van Volksgezondheid

Voor de eerste keer is in Nederland een patiënt ziek geworden door een teek die het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg.

De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt gelukkig herstellende. Onlangs werd op de Sallandse Heuvelrug het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen in teken. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

Dit wil zeggen dat dit virus aan zijn opmars is in ons land. Waakzaamheid is daarom geboden. Door het gras lopen? Lange broek en sokken! Voorkom zo veel mogelijk gebeten te worden. Blijf controleren en indien toch gebeten, zo snel mogelijk de teek verwijderen. De teek verwijderen met alcohol of ether is niet de methode. Doordat de teek dan bewusteloos raakt, zal sneller zijn kop in het vlees achterblijven waardoor er nog meer complicaties ontstaan en de kans van besmetting zal aanmerkelijk toenemen. Ook het irriteren van de teek door vuur, in de hoop dat hij los zal laten, verhoogt de kans van besmetting velen malen. Voor wie wil lezen hoe het echt moet is dit een prima pagina met de juiste handleiding 

Teken-encefalitis

Een infectie met het TBE-virus verloopt meestal zonder klachten, maar het TBE-virus kan na een griepachtig ziektebeeld, een ontsteking van de hersenvliezen en hersenen (meningo-encefalitis) veroorzaken. Teken dragen het virus over van dier-naar-dier en soms naar de mens. De ziekte staat ook bekend als FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis) en Tick Borne Encephalitis. Als mensen wel ziek worden, verloopt dat meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder klachten. Bij een klein aantal mensen met een infectie kan daarna hersen(vlies)ontsteking ontstaan vaak met ernstige hoofdpijn en hoge koorts. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Er is geen behandeling voor een hersen(vlies)ontsteking door dit TBE-virus. Meestal herstelt de patiënt volledig. Het RIVM adviseert medisch specialisten om bij patiënten met een hersen(vlies)ontsteking  en een recente tekenbeet voortaan ook aan teken-encefalitis te denken.

TBE-virus in teken

Reeën zijn onderzocht op aanwezigheid van antistoffen tegen het TBE-virus. Een klein deel van de reeën was positief, met name op de Sallandse Heuvelrug. In dit gebied zijn daarna teken gevangen en in een paar teken werd het TBE-virus aangetroffen. Nu is er een besmette teek ontdekt na een wandeling op de Utrechtse heuvelrug. Aan de hand van deze bevindingen is er een onderzoekt gestart naar de verspreiding van het TBE-virus in Nederland en hoe groot de kans is om ook in andere delen van ons land een infectie op te lopen.
Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz