Phocoena phocoena

NIEUWS

WIJK AAN ZEE –  Voor de tweede maal is er binnen één week, op het strand bij Wijk aan Zee, een bruinvis aangespoeld. 

De bruinvis op het strand van Wijk aan Zee deze morgen.

Het eerste exemplaar werd vorige week gevonden op het strand van Velsen, ongeveer 1 km vanaf Timboektoe. Deze ochtend werd een exemplaar het strand opgeworpen nabij strandopgang Schoos.

De wetenschappelijke naam voor een bruinvis is Phocoena phocoena. Bruinvissen begeven zich in de koel-gematigde en subpolaire wateren van het Noordelijk halfrond waar zij specifiek te vinden zijn in de kustwateren van de Noord Atlantische Oceaan, de Noordelijke Stille Oceaan en de Zwarte Zee. In de Noordzee is de bruinvis de meest voorkomende walvissoort en is geregeld te zien voor de Nederlandse kust.

Het zijn echte viseters. Bij voorkeur eten zij vissen van minder dan 30 cm lang. Het menu van de bruinvis kan per gebied verschillen. In de Noordzee eten bruinvissen voornamelijk grondel, wijting, zandspiering, haring en sprot. Naast het hoofdonderdeel vis eten bruinvissen ook wel eens inktvis en andere invertebraten. Invertebraten zijn ongewervelden dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat. Een bruinvis heeft per dag zo’n 10% van het eigen lichaamsgewicht nodig aan voedsel. De gemiddelde bruinvis eet dus zo’n 3 tot 5 kg vis per dag. Dat betekent dat hij de hele dag op vis aan het jagen is. Een bruinvis kan wel 10 vissen per minuut vangen. Algemene levensverwachting van de bruinvis is tussen de 8 en 10 jaar. De oudste waargenomen bruinvis was 24 jaar oud en is net als deze op het strand van Wijk aan Zee aangespoeld.

Het is daarom goed mogelijk dat dit dier ook aan ouderdom overleden is. Er werden geen sporen van geweld aangetroffen in de vorm van scheepsschroeven, visnetten e.d. Hoeveel exemplaren er wereldwijd zijn, is niet duidelijk. Maar dit zijn er in ieder geval minimaal 700.000. Waarom er steeds vaker bruinvissen aanspoelen op de Nederlandse kust is niet duidelijk. Volgens sommige experts komt dit door de opwarming van de Noordzee, maar dit is niet zeker. Toch is het aantal wat aanspoelt met 40% per jaar gestegen.

Een andere mogelijke oorzaak wordt gezocht in de windmolenparken. Tijdens de aanleg van nieuwe windmolenparken in de Noordzee worden er installaties gebruikt die de heipalen voor de nieuwe molens slaat. Dit maakt zoveel lawaai, dat binnen een bepaalde straal allerlei zeedieren overlijden, puur door de klap van het geluid.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) wil graag alle gestrande bruinvissen in kaart brengen. Indien zij vers zijn aangespoeld, worden de vissen opgehaald voor nader onderzoek. Zo kan de juiste doodsoorzaak worden achterhaald en kunnen er eventueel maatregelen worden genomen indien het een structureel probleem mocht zijn wat de dood veroorzaakt bij de bruinvissen.


 

Twitter
Visit Us
Follow Me
Volg mij via e-mail
RSS
INSTAGRAM
Houzz